Video player inladen...

Van Quickenborne na overwinning Team Burgemeester: "Wij maken van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen"

Vincent Van Quickenborne is bijzonder blij met de winst van zijn lijst Team Burgemeester in Kortrijk. Aan zijn achterban verklaart hij dat hij zijn stad tot de mooiste van Vlaanderen wil maken. Hannelore Vanhoenacker van CD&V geeft toe dat ze de kiezer niet heeft kunnen overtuigen.

"Dit is Kortrijk! Dit is Kortrijk!": het is een uitgelaten Vincent Van Quickenborne die vanavond zijn achterban toespreekt na de eclantante overwinning van zijn lijst Team Burgemeester. Die boekt 10 procent winst en is zo afgetekend de grootste partij van de stad met ruim 30 procent van de stemmen.

"Dit is historisch want voor het eerst in 150 jaar zijn wij de grootste partij van 't stad. Wij zijn de stadspartij van Kortrijk. Wij, Team Burgemeester en alle Kortrijkzanen, maken van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen. Danku!"

Video player inladen...

"Dit is duidelijk een historische uitslag", zei Van Quickenborne eerder vandaag al in een eerste reactie aan VRT NWS. Mijn eerste gevoel is dankbaarheid, dit doet veel deugd. Ik had het nooit verwacht. 

"Deze uitslag getuigt van een groot vertrouwen van de Kortrijkzanen in ons. Dankuwel Kortrijk. Dit is het bewijs dat we echt goed hebben bestuurd de voorbije 6 jaar, dat we echt het verschil hebben gemaakt. We zijn afgetekend de grootste partij, het is duidelijk dat de Kortrijkzanen mij een 2e mandaat als burgemeester willen geven."

Video player inladen...

Vanhoenacker: "Vernieuwingsoperatie is wellicht te laat gekomen"

Lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker van CD&V moet met lede ogen aanzien hoe haar partij zowat halveert tot ruim 16 procent. "We kunnen niet ontkennen dat we zwaar in de klappen delen", zegt ze aan VRT NWS. "Team Burgemeester loopt met alle pluimen weg, ook met die van de coalitiepartners."

"6 jaar geleden waren we niet klaar voor de oppositie. Die rol ligt ons niet. Het heeft lang geduurd voor de rancune achter ons lag. Het is niet evident om de boot een andere wending te geven. Blijkbaar hebben we de kiezer niet kunnen overtuigen."

"We hebben lang moeten zoeken naar de toon waarop we zouden spreken. Een jaar geleden zijn we begonnen met een vervelling en een vernieuwing, maar wellicht is die operatie te laat gekomen."

Video player inladen...