Videospeler inladen...

Wallonië: PS verliest stemmen, maar blijft grootste in de steden. Ecolo wil als "winnaar" mee besturen

In Franstalig België handhaaft de PS zich in de grote steden waar de partij traditioneel sterk staat, maar verliest stemmen. Ecolo en in mindere mate PTB gaan er op vooruit in Wallonië. In tegenstelling tot in Brussel houdt de MR stand in Franstalig België.

In de steden waar de PS in Franstalig België traditioneel sterk staat zoals in de industriële bekkens van Luik en Charleroi, blijft de partij de grootste. Hier en daar verliest de PS de absolute meerderheid, maar het ziet er niet naar uit dat de Franstalige socialisten worden afgestraft voor de verschillende schandalen van de voorbije jaren.

In Charleroi blijft de PS van Paul Magnette de grootste partij, maar de partij verliest wel bijna zeven procent tot iets meer dan veertig procent. De PTB gaat er fors vooruit en komt voorlopig uit rond 15 procent. Dat is twaalf procent meer dan in 2012.

Situatie voor MR is nog niet duidelijk

De partijen Ecolo en in mindere mate PTB gaan er op vooruit in Franstalig België. Zachia Khattabi van Ecolo heeft in een overwinningsspeech al gezegd dat haar partij het alternatief is en ze roept op om haar partij in de gemeenten waar Ecolo het goed doet, op te nemen in de coalitie.

Het beeld voor de liberale MR in Wallonië is wisselend. In Brussel doet de partij het bijzonder slecht, maar in Wallonië doet de partij het in sommige gemeenten beter dan verwacht. In andere, zoals in Doornik, valt het resultaat tegen.

De voorzitter van de MR Olivier Chastel heeft in een eerste analyse van de voorlopige resultaten dat zijn partij niet bestraft is voor de regeringsdeelname. Op dit moment verliest de MR ongeveer twee procent in elke provincie in vergelijking met de resultaten van de provinciale kieskringen bij de Kamerverkiezingen van 2014. De MR verliest schepenen in Doornik en Dinant, maar wint dan weer op andere plaatsen, weet Chastel.

CDH blijft de grootste partij in Namen en Moeskroen. De voorzitter van CDH Benoît Lutgen heeft in Bastogne de strijd tegen zijn broer Jean-Pierre Lutgen met verve gewonnen. Een grote doorbraak van DéFI (het vroegere FDF) is er niet gekomen. De partij bljift enkel in Brussel voet aan grond houden.

Meest gelezen