650.000 Limburgers naar de stembus: "We stemmen op de goei"

Bijna 650.000 Limburgers trekken vandaag naar het stemhokje om hun stem uit te brengen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Waar met potlood en papier gestemd wordt, kan je terecht tot één uur in de namiddag. Waar er elektronisch gestemd wordt, blijven de stembureaus open tot drie uur.

Vroege vogels

Op heel wat plaatsen daagden al vroege vogels op die meteen hun stem wilden uitbrengen. "Ik ben altijd een vroege vogel", klinkt het aan het stembureau in Tessenderlo. "Dan duurt de dag ook wat langer. Zo meteen gaan we het bos in, genieten van de natuur met dit mooie weer." Ook in Zonhoven en Gingelom waren er inwoners die al vroeg aan het stemhokje stonden aan te schuiven: "Ik ben hier nog maar net komen wonen, dus het was niet gemakkelijk om te weten op wie ik moest stemmen. Maar hopelijk hebben we op de goei gestemd."

Bijzitters

Ook heel wat bijzitters zijn opgeroepen om de verkiezingen in goede banen te leiden. Marc Neuteleers is vrijwillig voorzitter van stembureau 1 in Heusden-Zolder. En hij kan al niet meer tellen hoe vaak hij al heeft meegeholpen. "Ik vermoed dat ik in 2000 gestart ben. Dat viel zo goed mee, dat ik het ben blijven doen. Het is gewoon fijn om met de mensen een babbeltje te slaan, eens rond te kijken, het is gewoon leuk om te doen."
 

Problemen

Toch zijn de eerste problemen al gesignaleerd. De opstart aan het kieskantoor in Zonhoven aan school de Startbaan verliep niet meteen heel vlot omdat de stemcomputer bleef hangen. "De vorige kiezer had niet gevalideerd dus ik kon mijn stem niet uitbrengen", zegt een inwoner. "Ze hebben de computer terug moeten heropstarten. Maar uiteindelijk heb ik toch kunnen stemmen."