Video player inladen...

Wouter Beke behaalt minder voorkeurstemmen dan coalitiepartner in Leopoldsburg

In de Limburgse gemeente Leopoldsburg zijn de lokale verkiezingen uitgedraaid op een nek-aan-nekrace tussen CD&V van burgemeester Wouter Beke en coalitiepartner SP.A van Erwin Van Pée. Opvallend: Van Pée behaalde meer voorkeurstemmen dan burgemeester en CD&V-voorzitter Beke.

Sp.a-lijsttrekker Erwin Van Pée wist 2.350 voorkeursstemmen binnen te halen, terwijl Beke strandt op 2.061. Hoewel CD&V, nipt de grootste partij, het initiatiefrecht heeft, is het dus nog niet duidelijk wie de burgemeesterssjerp zal krijgen.

Wouter Beke ziet in het verkiezingsresultaat van zijn eigen partij én zijn coalitiepartner een beloning voor het gevoerde beleid. "De coalitie in haar geheel gaat er immers op vooruit", zei hij in de studio van TV Limburg.

"Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat we goed hebben samengewerkt. We hebben de voorbije zes jaar heel sterk gewerkt om Leopoldsburg vooruit te helpen. Ik denk dat vriend en vijand dat ook erkennen."

Toen Beke vanmorgen zijn stem uitbracht in Leopoldsburg, toonde hij zich als partijvoorzitter vertrouwensvol voor de VRT-camera (zie video boven). "We zijn de partij die het meest geworteld is in alle steden en gemeenten in Vlaanderen, en ik heb er vertrouwen in dat dat weerspiegeld zal worden in de verkiezingsuitslag", blikte hij vooruit. Wat hij zou doen als zijn partij het vanavond niet zo goed zou doen? "Ik ga geen antwoord geven op hypothetische vragen", klonk het vanmorgen.