Johan Vande Lanotte, Wouter De Vriendt en Bart Tommelein.

Patstelling in Oostende blijft. Tommelein (Open VLD): "Ik word geen burgemeester in coalitie met de socialisten"

De dag na de verkiezingen zitten de onderhandelingen in Oostende nog steeds muurvast. Zowel socialistisch burgemeester Johan Vande Lanotte (De Stadslijst) als Bart Tommelein (Open VLD) claimen de sjerp. Tommelein weigert wel om met De Stadslijst in zee te gaan: "Ik word geen burgemeester in coalitie met de socialisten", zegt hij deze ochtend.

Welke coalitie zal Oostende de komende 6 jaar besturen? Dat is de dag na de verkiezing nog een groot vraagteken.  

De Stadslijst van Johan Vande Lanotte (een verbrede SP.A-lijst) blijft de grootste partij van de stad met 22,8 procent. Daarmee verliest de aftredende burgemeester wel 9,3 procent. Omgekeerd klimt Open VLD van Bart Tommelein 6,4 procent tot 19,8 procent.

Voor Vande Lanotte is het duidelijk: hij wil een "progressieve coalitie" van de Stadslijst, Open VLD en wellicht ook Groen. Hoewel hij het niet met zoveel woorden zegt, laat hij uitschijnen dat hij burgemeester wil blijven omdat zijn Stadslijst ondanks het verlies de grootste blijft.

Lees verder onder het interview met Johan Vande Lanotte (De Stadslijst). 

Videospeler inladen...

Een heel ander geluid klinkt bij de liberalen van Bart Tommelein (Open VLD) en Groen met kopman Wouter De Vriendt. De Vriendt ziet de coalitie die Vande Lanotte voorstelt wel zitten, maar wil dan wel Bart Tommelein als burgemeester. 

Geen optie, vindt Bart Tommelein van Open VLD. Tommelein wil geen burgemeester worden van een paarsgroene coalitie. Hij wil de huidige coalitie met De Stadslijst en CD&V niet verderzetten. Daarom kijkt hij vooral naar CD&V, N-VA en Groen voor een "vernieuwend" stadsbestuur.

Ik ben zeer duidelijk: ik word geen burgemeester in een coalitie met de socialisten

Bart Tommelein, lijsttrekker voor Open VLD in Oostende

Tommelein en Wouter De Vriendt (Groen) zaten vannacht nog samen. "Ik waardeer dat meneer De Vriendt mij burgemeester wil maken", zegt Tommelein. "Maar hij bepaalt met welke coalitie dat moet zijn." Vooral N-VA blijkt voor de groenen een doorn in het oog. "Ik begrijp dat Groen liefst niet met N-VA bestuurt. (...) De Vriendt zegt dat N-VA heeft verloren, maar ik stel echter vast dat De Stadslijst nog meer verliest." 

Tommelein buigt niet voor het voorstel van De Vriendt om met een paarsgroene coalitie te besturen in Oostende. "Ik ben zeer duidelijk: ik word geen burgemeester in een coalitie met de socialisten", klinkt hij strijdvaardig. "Ik wil een vernieuwingscoalitie. Volgens mij kan dat met Groen, N-VA en CD&V. Ik vraag aan Groen om een inhoudelijk project met mij te onderhandelen."

Bekijk hieronder het interview met Bart Tommelein, vlak nadat de verkiezingsuitslagen in Oostende binnenliepen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen