De ene intrede is de andere niet: welke muziek kozen de kopstukken bij hun speech over winst of verlies?

"Zet die ploat af": met die legendarische woorden maakte Bart De Wever in 2012 abrupt een einde aan zijn blijde intrede in Antwerpen, na zijn overwinning in de gemeenteraadsverkiezingen. Het nummer "Happiness" van Sam Sparro werd niet snel genoeg stiller gezet. Nochtans denken partijen vooraf bijzonder goed na over de muzikale omkadering van de speeches van hun kopstukken. En dat leverde ook gisteren enkele veelzeggende muzikale keuzes op.

Kortrijk boven voor Van Quickenborne

Uitzinnige vreugde bij de liberalen in Kortrijk: Team Burgemeester van kopstuk Vincent Van Quickenborne haalt met 31,3 procent 10 procentpunten meer dan in 2012, want hem een tweede ambtstermijn als burgemeester oplevert in de West-Vlaamse stad. Dat "Quickie" meer dan blij is met dat resultaat, is nog een understatement. Met vrouw en dochter trekt hij het feest op gang op "All Stars" van Martin Solveig. Maar een ander nummer dat prominent aanwezig is tijdens de feestelijkheden komt niet toevallig van de Kortrijkse groep Goose: tijdens "Synrise" barst het feest helemaal los.

Videospeler inladen...

Blauwe Tommelein

Partijgenoot Bart Tommelein, die in Oostende de degens kruiste met Johan Vande Lanotte, koos veilig en duidelijk voor een Nederlandstalige klassieker op maat van zijn liberale achterban: "Blauw" van The Scene. Tommelein behaalt meer voorkeursstemmen dan Vande Lanotte, maar moet de stadslijst in Oostende qua aantal zetels wel laten voorgaan.

Videospeler inladen...

Jinnih "niet te stoppen" Beels

Ook in Antwerpen schalt bij de intrede van SP.A-lijsttrekker een opvallend up-temponummer door de boxen: de keuze van Beels en co is gevallen op "Can't hold us" van Macklemore en Ryan Lewis. Wie goed naar de tekst luistert, hoort daarin de passage "Tonight is the night, we’ll fight till it’s over, so we put our hands up like the ceiling can’t hold us." En laat dat ook de centrale boodschap van Beels' overwinningsspeech zijn. "We hebben geen oorlog verloren, enkel een gevecht. We blijven doorgaan. Hier stopt het voor ons niet."

Videospeler inladen...

Muziek stopt nu wél op tijd voor De Wever

Zes jaar geleden riep hij nu "Zet die ploat af", nu liet de geluidstechnicus bij N-VA Antwerpen voorzitter en boegbeeld De Wever wél op tijd aan het woord. De muzikale keuze viel er deze keer op het veelzeggende "Good feeling" van Flo Rida. Meteen na zijn speech wordt er netjes overgeschakeld op een ander nummer met een veelzeggende titel: "Just can't get enough" van Depeche Mode.

Videospeler inladen...

Van Besien trekt "la fête" op gang

Groen werd gisteren de tweede partij van Antwerpen. Reden genoeg voor lijsttrekker Wouter Van Besien om van de speech voor zijn achterban een feest te maken. De soundtrack voor zijn intrede sluit er met het nummer "Ta fête" van Stromae perfect op aan. "Eerst gaan we een feestje vieren. Geniet nog van deze Antwerpse groene zondag", zo besluit Van Besien de speech voor zijn Antwerpse achterban. Waarna opnieuw "Ta fête" weerklinkt. Na de speech van Groen-voorzitter Meyrem Almaci klinkt dan weer een ander dancenummer met een opvallende titel: "Freed from desire" van Gala.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

"In Mechelen vragen we vriendelijk om de muziek zachter te zetten"

Eén rechtstreekse verwijzing naar het "Zet die ploat af"-moment van zes jaar geleden dit jaar: Kristof Calvo, lijstduwer op de stadslijst van triomferende burgemeester Bart Somers, vraagt na de blijde intrede met zijn lijsttrekker naar eigen zeggen "vriendelijk om de muziek wat zachter te zetten". Het nummer dat vlak daarvoor werd afgespeeld: "We built this city on rock-and-roll" van Starship. Een kartel met liberalen, groenen en onafhankelijke kandidaten dat samen bestuurd heeft met CD&V én N-VA maar de tegenstand omver blaast bij de stembusgang: dat is inderdaad behoorlijk rock-and-roll. Mechelen wordt als stad door Calvo nog omschreven als "de hoofdstad van de hoop en het positivisme."

Videospeler inladen...

Chaotische intrede van Kris Peeters

CD&V-lijsttrekker in Antwerpen Kris Peeters wordt nog voor zijn langverwachte speech omstuwd door de pers. Linda De Win strikt hem nog op de stoep voor een eerste reactie. Wanneer Peeters eindelijk de zaal betreedt waar zijn achterban heeft verzameld, weerklinkt op de achtergrond eerder stil een instrumentaal stuk uit "Midnight city" van M83. De speech van Peeters is nochtans een stuk voor middernacht gepland. De passage in de tekst van het nummer"Waiting in a car, waiting for the right time" slaat dan misschien wel op de situatie van de christendemocraten in Antwerpen.

Videospeler inladen...

Beluister hier een compilatie van de nummers, met commentaar van muziekjournalist Sasha Van der Speeten in "De wereld vandaag"

Meest gelezen