Nieuwe griepvaccinatiecampagne focust op 65+’ers: “Zorg dat je niets mist door griep”

Vandaag is de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne van de Vlaamse Overheid gestart. Ouderen, chronisch zieken en zwangere vrouwen krijgen opnieuw de raad om zich te laten vaccineren tegen griep. Dat kan het best tussen midden oktober en midden november. Klemtoon van de campagne ligt deze keer op de 65-plussers.

Tussen midden oktober en midden november is het ideale moment om je te laten vaccineren tegen griep. Het duurt immers 2 weken voordat de vaccinatie voldoende bescherming biedt. Daarom start vandaag de nieuwe, jaarlijkse campagne om personen die het meeste risico lopen én zorgverleners aan te sporen zich te laten vaccineren. De klemtoon van de campagne ligt dit jaar op de 65+’ers.

“Mensen ouder dan 65 lopen doorgaans meer risico om door griep geveld te worden en om er ernstige complicaties bij te krijgen”, zegt Dr. Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid, een agentschap van de Vlaamse Overheid. “Griepvaccinatie is voor hen dus extra belangrijk. Dankzij die vaccinatie worden ze niet, of minder ernstig, ziek waardoor ze geen leuke activiteiten moeten missen zoals een geplande uitstap of sociale activiteit.”

Wie laat zich het best vaccineren?

Naast 65-plussers zijn dat ook nog:

  • vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen
  • chronisch zieken: mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD, een lever- of nierziekte, of chronische spierziekte, of met diabetes
  • mensen met een verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
  • al wie in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking, opgenomen is
  • iedereen die onder hetzelfde dak woont als de bovengenoemde risicopersonen of zorgt voor kinderen jonger dan 6 maanden

Voor zwangere vrouwen is het advies dit jaar eenduidiger geworden. De Hoge Gezondheidsraad raadt aan dat alle zwangere vrouwen zich laten vaccineren tijdens het griepseizoen, ongeacht hoe lang ze al zwanger zijn. Vroeger luidde het advies pas te vaccineren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap. 

Griepvaccinatie voor zorgverleners: “Bescherm Yvette”

Net zoals de voorbije jaren loopt er ook een campagne om de personeelsleden in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties te motiveren om zich te laten vaccineren. De campagne “Bescherm Yvette” van vorig jaar wordt daarom herhaald. 

“Met de campagne willen we het gezondheidspersoneel maximaal laten vaccineren tegen seizoensgriep", zegt dokter Geert Top. "Op die manier kan in het griepseizoen de nodige zorg verder gegarandeerd worden. Daarnaast beschermen gevaccineerde gezondheidswerkers ook hun patiënt omdat er dan minder kans is dat zij de mensen met meer gezondheidsrisico’s zouden besmetten.”

Voorschrift bij de arts, vaccin bij de apotheker

Om je te laten vaccineren haal je een voorschrijft bij je arts en het vaccin bij je apotheker. Er is een gedeeltelijke terugbetaling voor personen aan wie het vaccin wordt aanbevolen. Het kost dan ongeveer 6 euro (met mogelijk nog extra terugbetaling via het ziekenfonds).

Dit jaar gaat het om vaccins met componenten gericht tegen 4 types griepvirus. Het vaccin is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er immers andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Meest gelezen