Alle burgemeesters zijn bekend in Limburg

In de provincie Limburg is in elk van de 42 gemeenten bekend wie burgemeester wordt. Alle coalities zijn wel nog niet rond.

Op sommige plaatsen zijn de onderhandelingen nog volop aan de gang. Maar daar heeft de lijst van de burgemeester zo'n stevige positie, dat zijn sjerp niet in het gedrang komt. Dat is bijvoorbeeld het geval in Genk. Het kan dan een tactiek zijn om niet meteen de knoop door te hakken en zo de druk op de andere partijen te vergroten, zodat ze hun eisen niet te hoog stellen. 

Nieuwe burgemeesters


Uiteindelijk krijgt Limburg 11 nieuwe burgemeesters op een totaal van 42. De nieuwe burgemeesters starten in januari in Beringen, Bilzen, Borgloon, Hamont-Achel, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Lommel, Maaseik en Nieuwerkerken.

CD&V blijft in Limburg de grootste leverancier van burgemeesters, met 17 in het totaal. Open VLD heeft er 7, SP.A 5 en N-VA 2. En dan heb je nog 11 burgemeesters die bij de één of andere lokale partij behoren.

Vrouwen aan de macht
 

Er zijn maar 5 vrouwelijke burgemeesters: in Bree, Dilsen-Stokkem, Sint-Truiden, Wellen en Zutendaal.

Meest gelezen