Bijna 10.000 kiezers voor VRT-boekenprijzen "LangZullenWeLezen"

9.871 lezers hebben hun favoriete boek(en) gekozen. Volgende week worden de winnende boeken bekendgemaakt, maar niet allemaal tegelijk.

"LangZullenWeLezen", dat is het leesbevorderingsproject van de openbare omroep, in de plaats van de Gouden Uil, Fintro- en andere vroegere boekenprijzen. In tien categorieën, van kinderboeken tot poëzie, hebben jury's telkens tien steengoede boeken gekozen. En daarna konden de lezers stemmen. Gisteren eindigde de stemming, netjes samenvallend met de gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Bijna 10.000 boekenliefhebbers brachten tussen 17 september en 14 oktober hun stem uit: 8847 via het platform LangZullenWeLezen.be en 1024 via ketnet.be, voor de categorie prenten- & kinderboek.

Volgende week weten we wie de winnaars zijn. Dat gebeurt - in schuifjes - in het programma "Van Gils & gasten" op Eén. Van maandag 22 tot donderdag 25 oktober 2018 worden er elke dag enkele trofeeën uitgereikt. Op donderdag is er een boekenspecial van het programma. De winnaars van de "LangZullenWeLezen"-trofeeën staan centraal op de VRT-stand tijdens de Boekenbeurs en krijgen een promocampagne.

De tien winnaars krijgen een beeldhouwwerkje van Sep Verboom, de winnaar van de Henry Van de Velde Award 2017 in de categorie Young Talent. Hij maakte de trofeeën in samenwerking met de steenkappers van maatwerkbedrijf Compaan te Gent. Ander werk van Sep Verboom is op dit ogenblik te zien op Interieur 2018 in Kortrijk, in Kanal Brussel  en het Design Museum Gent.

"LangZullenWeLezen" is een initiatief van de VRT in samenwerking met Fintro, Humo, Metro en boek.be.

Meest gelezen