Videospeler inladen...

Brussel kantelt naar links en kleurt rood-groen

De verkiezingsresultaten in het Brusselse Gewest zijn duidelijk: een afgetekende winst voor Ecolo-Groen, PTB-PVDA en in mindere mate de PS. Brussel krijgt voor het eerst in zijn geschiedenis 3 groene burgemeesters. Verliezers zijn de MR-Open VLD kartels en ook NVA en Défi maken de verwachtingen niet waar. 

Iets na middernacht was het al beklonken: Brussels burgemeester Close, die met een persoonlijke score van 8.501 voorkeurstemmen nipt na Olivier Maingain van Défi eindigt, liet de liberalen vallen. Met een verlies van 3 blauwe zetels was de coalitie niet langer leefbaar. Groen-Ecolo en verrassend ook Change.Brussels, met voormalig SP.A-schepen Ans Persoons komen erin.  Met Bart Dhondt en Persoons zijn er weer twee nederlandstalige schepenen.

Exit ook Open VLD-schepen van mobiliteit Els Ampe die met 1.680 voorkeurstemmen wel de beste score haalt van alle Nederlandstaligen in Brussel.  Bart Dhondt van Groen vatte het als volgt samen: "De Brusselaars hebben duidelijk gekozen voor schone lucht, veilige straten en een andere manier van aan politiek doen, dat wil zeggen: luisteren naar de burger en samen bouwen aan deze stad."     

Drie groene burgemeesters

Ook in veel andere gemeenten kantelde het snel. Vorst en Elsene, waar Ecolo-Groen de grootste partij werd, krijgen een groene burgemeester. In Elsene komt daarmee een einde aan meer dan 100 jaar liberaal beleid.  In Watermaal-Bosvoorde kreeg voormalig staatssecretaris Olivier Deleuze er maar liefst 5 zetels bij en kan zo voor de tweede keer de burgemeestersjerp omgorden.  

Maar ook de extreem-linkse PTB-PVDA gaat er fors op vooruit in Brussel, vooral dan in de armere gemeenten zoals Anderlecht, Schaarbeek, Brussel, Sint-Gillis en Molenbeek. Volgens Dirk De Block, lijsttrekker in Molenbeek, is dat een beloning voor het harde veldwerk: "De mensen zeggen ons: jullie zien we op het terrein, en niet alleen twee maanden voor de verkiezingen." In Molenbeek kreeg de partij zelfs een uitgenodiging om deel te nemen aan de coalitiegesprekken. 

De mensen zeggen ons: jullie zien we op het terrein en niet alleen twee maanden voor de verkiezingen.

MR in Molenbeek weer naar af

Opvallend is ook dat de PS niet echt wordt afgestraft voor de schandalen van de afgelopen legislatuur. In veel gemeenten gaat de partij er zelfs op vooruit. In Molenbeek ontfutselt ze de sjerp aan Françoise Schepmans die de Lijst van de Burgemeester aanvoerde. En als het van Catherine Moureaux afhangt - dochter van Philippe en naar Molenbeek verhuisd om in de voetsporen van haar vader te treden - dan verkast de MR zelfs helemaal naar de oppositie. 

Bijna overal moet MR trouwens zetels prijsgeven. In Ukkel, traditioneel een liberaal bastion, verliest de MR van burgemeester Boris Dilliès 5 zetels. In Koekelberg komt er een einde aan 38 jaar (!) Pivin-dynastie - eerst vader Jacques en dan zoon Philippe- en wordt Ahmed Laaouej - fractievoorzitter van de PS in de kamer- burgemeester, opnieuw met de hulp van Ecolo-Groen. Ook Défi, nieuwe naam voor het francofone FDF en oude partner van MR, maakt de verwachtingen niet waar.

Geen N-VA-golf

Opvallend is ook dat de NVA het voorspelde succes - recente peilingen gaven een score tot 6,5 procent - niet kon verzilveren. De partij ging van 6 naar 7 zetels maar bleef daarmee onder de verwachtingen. Brussels parlementslid en NVA ondervoorzitter Cieltje Van Achter raakte in Schaarbeek niet verkozen. Vlaams Belang verloor dan weer zijn laatste zetel in Anderlecht, net zoals de partij Islam trouwens. Die omstreden partij is beide zetels uit 2012 (één in Anderlecht en één in Molenbeek) kwijt.

Toch deden de Nederlandstalige kandidaten het over het algemeen niet slecht.  Volgens een telling van Bruzz raakten er 87 verkozen, dat is zowel in algemene cijfers als in percentages een stijging tegenover 2012.  Vooral Groen doet daarmee zijn voordeel, de partij gaat van 19 naar 28 gemeenteraadsleden. Hoeveel van hen ook een schepenambt krijgen valt nog af te wachten. 

Lees verder onder het kaartje.

Vrouwen, thuisblijvers en Kompany

Nog een aantal opvallende cijfers: nog nooit raakten zoveel vrouwen kandidaten verkozen in Brussel. In totaal gaat het om 339 verkozenen, goed voor een aandeel van 48,8 procent. In 2012 lag hun aandeel op 41,5 procent. Vooral Oudergem springt in het oog: 20 van de 31 zetels gaan naar vrouwen.  

Met Ahmed Laaouej in Koekelberg krijgt het Brusselse gewest zijn eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst, Pierre Kompany wordt de eerste Belgische burgemeester met Congolese roots. Hij kreeg gisteravond al felicitaties van zijn zonen Vincent en François. In Sint-Joost weet burgemeester Emir Kir zijn positie nog te verstevigen. En tenslotte nog dit: een vijfde van de Brusselaars bleef thuis of stemde blanco. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag over de verkiezingen in Brussel in "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: "Terzake"-reporter Pieterjan De Smedt over de verkiezingen in Brussel

Videospeler inladen...

VIDEO: "Terzake" over tranen en triomfen in Brussel

Videospeler inladen...

Meest gelezen