Roel Vanderstukken, Petra De Sutter en Filip Peeters.

Welke Bekende Vlamingen stoten door tot de gemeenteraad? En wie wist geen zitje te veroveren?

Zoals bij elke verkiezingen hebben er ook deze keer heel wat Bekende Vlamingen (BV's) zich kandidaat gesteld voor een zitje in de gemeenteraad. De ene al met meer succes dan de andere. Zo zal Pierre Kompany, vader van Rode Duivel Vincent Kompany, de burgemeestersjerp dragen. Maar ook gevestigde waarde Walter Grootaers (De Kreuners) en debutant Chris Van Tongelen (De Romeo's) raakten verkozen, Loes Van den Heuvel en Ben Rottiers (van F.C. De Kampioenen) niét. Een overzicht:

Welke tien BV's raakten verkozen?

 • In Affligem raakte Walter De Donder (de burgemeester van "Samson & Gert" met een monsterscore herverkozen. Zijn partij, LB (Lijst Burgemeester), blijft de grootste met tien zetels. De Donder zelf was goed voor de meeste voorkeurstemmen: 2.600 stuks. Hij gaat de gemeente voor nog eens zes jaar leiden.
 • Schrijver en gewezen "Flikken" en "Thuis"-acteur Mark Tijsmans kreeg 2.063 voorkeurstemmen op de lijst van N-VA in Antwerpen, voldoende voor een zitje in de gemeenteraad.
 • In Dilbeek wordt voormalig Clouseau-drummer Bob Savenberg gemeenteraadslid. Op de Lijst van de Burger Open VLD haalde hij 591 voorkeurstemmen, zijn lijst haalde 26,8 procent, en blijft ondanks een verlies van 5,3 procentpunten de grootste partij in Dilbeek. 
 • In Ganshoren haalde Pierre Kompany (foto), vader van voetballer Vincent Kompany, met 1.327 de meeste voorkeurstemmen. Hij wordt burgemeester voor zijn partij ProGanshoren (CDH/CD&V en onafhankelijken) en is daarmee de eerste burgemeester met Congolese roots. Kompany was al schepen in Ganshoren.
 • Kreuners-boegbeeld Walter Grootaers, huidig schepen van Stadontwikkeling, Ruimtelijke ordening en Wonen, is opnieuw verkozen. Grootaers haalde 644 stemmen. Zijn partij Open VLD boekte één zetel meer. Voor de provincieraad kreeg Grootaers 1.166 stemmen achter zijn naam. 
 • Chris(tiaan) Van Tongelen, acteur en één van de drie populaire Romeo-zangers, mag zich vanaf 1 januari gemeenteraadslid in Putte noemen. Hij debuteerde op de Lijst Burgemeester en was meteen goed voor 387 stemmen.
Chris Van Tongelen (links).
 • In Horebeke is lijsttrekker Petra De Sutter verkozen voor Groen. De bekende fertiliteitsexperte kreeg 219 stemmen achter zich. 
 • Gewezen Miss Belgian Beauty Eveline Hoste mag zitten voor Open VLD in Destelbergen. Haar partij haalde 28,3%, en zelf mocht ze rekenen op 367 voorkeurstemmen.
 • Oud-Rode Duivel Jan Ceulemans kan een zitje bemachtigen voor N-VA in Westerlo. De partij viel wel terug van tien naar zes zetels. Ceulemans haalde 731 stemmen en is daarmee de op een na populairste kandidaat op de N-VA-lijst.
 • Acteur Filip Peeters ("Salamander", "Loft", "De hel van Tanger") zal voortaan deel uitmaken van de gemeenteraad van Boechout. Als lijstduwer van het nieuwe politieke initiatief 't Dorp kreeg hij 424 voorkeurstemmen achter zijn naam.  't Dorp behaalde uiteindelijk 12,7 procent.

Welke tien BV's raakten niet verkozen?

 • Zanger en acteur Roel Vanderstukken, kandidaat voor SamenGroen in Glabbeek, is niet verkozen. Vanderstukken kreeg 128 stemmen, maar dat was niet voldoende om één van de twee gemeenteraadszetels te bemachtigen die de partij in de wacht sleepte. 
 • Ook gewezen presentatrice en zangeres Margriet Hermans zat in het verliezende kamp. Zij kwam op als lijstduwer bij LB18 (een nieuw liberaal initiatief) in Oud-Turnhout. Hermans kreeg 162 voorkeurstemmen, haar partij haalde één zetel die naar collega Paul Paeleman zal gaan.
 • Bij de cast van "F.C. De kampioenen" raakten Ben Rottiers (Pol) en Loes Van den Heuvel (Carmen, foto) niet verkozen. Rottiers kwam op voor PVDA in Antwerpen en Van den Heuvel voor Groen in Keerbergen. Ze kregen respectievelijk 489 en 170 stemmen.
Jonas Roosens
 • Actrice en zangeres Mitta Van der Maat stond eveneens als nieuwkomer op de PVDA-lijst in Antwerpen. Ze kreeg 595 stemmen en is niet verkozen.
 • Topcardioloog Pedro Brugada schopte het ook niet tot in de gemeenteraad van Oostende. Hij was verkiesbaar voor Open VLD en wist 505 stemmen behalen. Brugada was eerder actief als OCMW-raadslid in Lede.
 • De nieuwe bondscoach van Tunesië George Leekens was goed voor 501 stemmen. Hij had best de ambitie om schepen voor Sport te worden in zijn thuisgemeente, maar is niet verkozen. Zijn partij CD&V deed het uitermate goed in Oostkamp, en wist de meerderheid te behouden en drie extra zetels te veroveren.
 • In Zemst moest gewezen Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath (CD&V) het stellen met 319 stemmen, niet goed genoeg voor een zitje.
 • Mike Van Ryssel (N-VA, Evergem) en Aljosja Van der Straeten (SP.A, Brugge), die hun jawoord gaven in het programma "Blind getrouwd", zullen niet met een mandaat wegen in de gemeenteraad. Van Ryssel kreeg 241 stemmen, Van der Straeten 710.

Meest gelezen