Videospeler inladen...

De Wever (N-VA) reikt de hand naar Groen: "Coalitie in Antwerpen verderzetten is niet evident"

Als de huidige coalitie in Antwerpen verdergaat, heeft de meerderheid maar één zetel op overschot. "De centrumrechtse coalitie heeft krappe meerderheid. Dat is niet evident", zegt De Wever in "De ochtend". Hij reikt daarom de hand naar Groen voor een alternatieve coalitie: "Als er een hand wordt uitgestoken, moet je bereid zijn om uit de loopgravensfeer te treden."

Eén zetel. Dat heeft het verschil gemaakt bij de lokale verkiezingen gisteren in Antwerpen. Met één zetel op overschot kan burgemeester Bart De Wever (N-VA) verder met de huidige coalitie van N-VA, Open VLD en CD&V. Of dat gebeurt, is echter nog niet zeker. 

Het was dan ook een nacht vol piekeringen voor de burgemeester van Antwerpen. "De film van Antwerpen en Antwerpen heeft in mijn hoofd gespeeld vannacht", zegt De Wever in "De ochtend" op Radio 1. Hij is tevreden met de score van N-VA in de Scheldestad. "We zijn uitgedaagd door zowel de oppositie als meerderheid. Als je dan zo'n score neerzet, voel je je nederig tegenover de stad die je graag ziet." 

De centrumrechtse coalitie heeft slechts een krappe meerderheid. Een stabiel bestuur heeft een ruimere meerderheid nodig.

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Maar met welke ploeg het bestuur in Antwerpen verdermoet, daarover is nog veel onduidelijkheid. "Ik wil nu een formateursrol opnemen", zegt De Wever ernstig. "Ik doe dat liefst in discretie, net zoals zes jaar geleden. Ik zal de pers niet uitnodigen en ook geen verslag rondsturen."

De huidige coalitie met Open VLD en CD&V verderzetten, noemt de N-VA-voorzitter "niet evident". "De centrumrechtse coalitie heeft slechts een krappe meerderheid. Dat is voor een stad als Antwerpen niet evident", zegt De Wever.  "De stad heeft een stabiel bestuur nodig. En een stabiel bestuur heeft een ruimere meerderheid."

Als de hand wordt uitgestoken, moet je uit de loopgravensfeer treden

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen (N-VA)

Aan welke alternatieven denkt de burgemeester? "Je kan niet ontkennen dat Groen een goede beurt heeft gemaakt", geeft De Wever toe. Maar voorlopig was Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien echter formeel: er komt geen coalitie met N-VA.

"Ik vraag me af of we niet uit die polarisatie kunnen treden", reikt De Wever de hand. "Als de hand wordt uitgestoken, moet je kijken naar de weg om tot een meer gedragen bestuur te komen en uit de loopgraven te treden."

Er schuilt een zekere tactiek in die houding, zegt politiek journalist van VRT NWS Bart Verhulst: "De Wever maakt aan CD&V en Open VLD duidelijk dat, hoewel centrumrechts mogelijk is, hij het hen niet gratis zal geven. Want hij heeft nog andere mogelijkheden".

En dat alternatief is er niet voor de andere partijen, zegt Verhulst. Er is geen coalitie mogelijk zonder N-VA. "Zelfs een 'monstercoalitie' van alle partijen behalve Vlaams Belang heeft geen meerderheid." N-VA is dus incontournable

Bekijk hieronder ook het interview met Bart De Wever in "De ochtend" op Radio 1 en het journaal van 13 uur.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen