Videospeler inladen...

Patstelling in Gent: zowel het kartel als Open VLD en CD&V willen de leiding nemen van de coalitiegesprekken 

In Gent zijn alle stemmen geteld, maar de besprekingen over een nieuwe coalitie zitten muurvast. Zowel het kartel SP.A-Groen als Open VLD en CD&V eisen het initiatiefrecht op en nodigen elkaar uit om coalitiegesprekken te voeren.   

Toen duidelijk werd dat een alternatieve coalitie met Open VLD, CD&V en N-VA niet mogelijk was, kondigde Filip Watteeuw aan dat het kartel als grootste formatie aan zet is en dat het Open VLD als eerste uitnodigt voor een gesprek. Mathias De Clercq (Open VLD) ziet dat niet zitten. Hij vindt dat  zijn partij aks winnaar van de verkiezingen het intiatief mag nemen en hij nodigt het kartel op zijn beurt zelf uit. 

"Wij hebben een historische overwinning geboekt met forse winst. We zijn de grootste fractie in de gemeenteraad en ik ben de nummer 1 inzake voorkeurstemmen. De wil van deGentenaars moet gerespecteerd worden, wij zijn aan zet. Daarom hebben Mieke en ik Filip Wateeuw en Rudy Coddens uitgenodigd voor gesprekken morgen", zegt De Clercq.   

"Wij hebben een uitnodiging gestuurd en we gaan kijken of ze daar op ingaan", zegt Mieke Van Hecke in "Terzake".. "Indien ze niet op onze uitnodiging ingaan dan gaan Mathias en ik overleggen of we ingaan op hun uitnodiging en dan gaan we -niet apart maar samen - naar Filip Watteuw en Rudy Coddens gaan en dan zullen we kijken wat er op tafel gelegd wordt."

Het persbureau Belga heeft intussen uit goede bron vernomen dat de twee partijen morgennamiddag zullen samenzitten. De onderhandelingen gebeuren zonder voorwaarden

Op de aankondiging dat Open VLD en CD&V zich aan elkaar vastklinken, reageren de groene kopstukken lackoniek. Tegelijk benadrukken ze nogmaals dat het kartel SP.A-Groen 1 en ondeelbaar is. "Het kartel blijft. We hebben zes jaar goed bestuurd. In die tijd hebben we veel vertrouwen opgebouwd en we willen samen voort besturen", zegt Filip Watteuw. Hij benadrukt dat zonder het kartel er geen meerderheid mogelijk is in Gent. "Het is onze verantwoordelijkheid en het is belangrijk voor de Gentenaar dat wij de gesprekken opstarten én dat dit in alle rust kan verlopen."

"De uitnodigingen voor gesprekken zijn naar de verschillende democratische partijen verstuurd. Het is belangrijk dat we naar hen luisteren, onder meer om te weten hoe zij de uitslag ervaren. Normaal beginnen we de gesprekken morgen. We hebben de partijen in volgorde van grootte uitgenodigd dus beginnen we met Open VLD."

Open VLD & CD&V

De ambitie van Open VLD en CD&V om samen een coalitie uit te bouwen, raakte deze namiddag bekend. "De voorbije weken en maanden hebben we vastgesteld dat een sterk wederzijds respect tussen Mieke Van Hecke en mezelf bestaat", zei De Clercq in een gezamenlijke persmededeling. "Gezien Mathias zijn overweldigende score willen we de krachten bundelen om een nieuwe coalitie op de been te brengen", voegde Van Hecke toe.

Gezien zowel de SP.A als Groen stellig beweert dat het kartel blijft bestaan, lijkt de mogelijkheid van een coalitie tussen Open VLD, CD&V en Groen voorlopig uitgesloten. Wel zijn de machtsverhoudingen binnen het kartel grondig veranderd. Van de 21 zetels die ze samen hebben veroverd, zijn er 14 voor Groen en 7 voor de SP.A.

In het licht van die nieuwe realiteit liet Groen deze ochtend al weten dat het de leiding zou nemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie, dit op vraag van de SP.A. Daarmee maakte Groen meteen duidelijk dat de partij bereid is de burgemeester te leveren en zich dus niet zomaar bij de eis van De Clercq neerlegt om die post voor de liberalen op te pakken.

Dat betekende meteen dat lijsttrekker Rudy Coddens van de SP.A niet langer kandidaat was om burgemeester te worden. Dat gaf hij ook met zoveel worden aan in een gesprek in "De ochtend":

VIDEO: bekijk hieronder Mieke Van Hecke en Mathias De Clercq in "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder Mieke Van Hecke in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen