Videospeler inladen...

Hoe groot is kans dat N-VA bestuurt met Forza Ninove? Bart De Wever: "Na het zien van chocomousse-foto sub zero"

De voorzitters van de zes grootste Vlaamse partijen zijn daags na de gemeenteraadsverkiezingen in debat gegaan op Eén. N-VA-voorzitter Bart De Wever liet er optekenen dat de kansen "sub zero" zijn dat zijn partij in Ninove met de aan Vlaams Belang gelinkte lijst Forza Ninove zal besturen. Er werd ook ingegaan op de vraag wie nu dé volkspartij is in Vlaanderen.  

CD&V-voorzitter Wouter Beke klopte zich gisteren op de borst dat zijn partij de grootste blijft op lokaal niveau, al heeft de CD&V het moeilijk in de grote steden. In en rond Antwerpen zien we dan weer een "gele vlek" van de N-VA. Wie is nu de volkspartij? "De tweestrijd voor die titel tussen CD&V en N-VA gaat gewoon verder", stelt Bart De Wever. 

"Een volkspartij is de grootste op alle echelons. Wij zijn dat heel duidelijk federaal en Vlaams. Op lokaal vlak is de CD&V ijzersterk omdat die partij op landelijk niveau heel veel sterke burgemeesters heeft. Die kan je niet zomaar uit het zadel lichten. Maar CD&V heeft een probleem in de steden, daar staan wij sterk. Het beeld is heel wisselvallig en de strijd zal doorgaan." De Wever geeft toe dat hij had gehoopt nu iets meer vooruit te gaan als volkspartij. "Maar vroeg of laat zal het wel eens in zijn plooi vallen. Binnen 6 jaar weer afspraak met de geschiedenis."

Wouter Beke "kijkt naar de cijfers" en herhaalt zijn claim dat de CD&V op lokaal niveau de sterkste partij is. "Wij hebben 120 steden en gemeenten waar we de grootste partij zijn, op dit ogenblik zullen we 114 burgemeesters leveren en er zijn nog een 50-tal plaatsen waar er op dit onderhandeld wordt en we hebben 50 absolute meerderheden." Beke wijst erop dat zijn partij ook aan zet is in enkele steden, zoals Brugge of Genk. Al geeft hij toe dat de steden voor de christendemocraten "een gemengd beeld" geven.

Wordt het cordon sanitaire in Ninove doorbroken?

Een van de vragen na de stembusgang van 14 oktober is of het cordon sanitaire zal worden doorbroken. Met name in Ninove is die kans niet helemaal onbestaande nu de lijst Forza Ninove 40 procent van de stemmen heeft gehaald. Lijsttrekker is Vlaams Belanger Guy D'haeseleer en die kijkt in de richting van de N-VA om een meerderheid te vormen.

Tijdens het debat werd echter een Facebook-bericht van D'haeseleer getoond waarbij hij een foto van zwarte kinderen linkte met het woord "chocomousse". "Dat is walgelijk", veroordeelt Bart De Wever net als de andere voorzitters. "Dat is mij vandaag bezorgd. Ik heb contact gehad met onze lokale mensen. De kansen dat het gesprek tussen hen en Forza Ninove tot een goed einde komt, is na het zien van deze foto uiteraard sub zero. Maar 40 procent van de mensen hebben daarvoor gestemd. Je moet zo'n man de kans geven om dit af te zweren." Al denkt De Wever naar eigen zeggen niet dat tot iets zal leiden. 

De kansen dat het gesprek tussen N-VA en Forza Ninove tot een goed einde komt, is na het zien van deze foto uiteraard sub zero.

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert fel terug. "Dit is een foto van twee jaar geleden. Dat is niet mijn soort humor. Maar gaan we nu het hele programma van Forza Ninove herleiden naar een of andere wansmakelijke Facebook-post? Dat is belachelijk." Van Grieken vervolgde: "Het is blijkbaar een groot probleem dat je ooit Vlaams Belanger bent geweest, een zonde die je de rest van leven moet meenemen. Maar mensen die veroordeeld zijn voor fraude en geld hebben verbrand, dat is geen probleem."

Van Grieken verwijst daarmee naar Grimbergen waar de N-VA en Open VLD van plan zijn om in zee te gaan met de lijst Vernieuwing van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans. Maar vandaag bleek dat ook minstens één kandidaat op die lijst bij Vlaams Belang actief is. "We hebben dat vandaag gehoord en we zijn dat aan het bekijken", zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Als dat Vlaams Belangers zijn, nemen wij daar afstand van. Daar hebben wij ook statutaire maatregelen voor, dan hoor je niet thuis bij ons in de partij." Volgens N-VA-voorzitter De Wever heeft de screening door zijn partij de situatie oké bevonden.

Videospeler inladen...

Patstelling in Gent: Rutten hint op splitsing SP.A/Groen

Naar de coalitievorming in Gent dan. Die zit in een patstelling. Het kartel SP.A/Groen bleef de grootste ondanks verlies, Open VLD ging er met Mathias De Clercq sterk op vooruit en claimt de sjerp. Hij wil echter niet met SP.A én Groen samen besturen.

De liberale kopvrouw Gwendolyn Rutten lijkt tijdens het debat te hinten op een splitsing van het kartel. "In Gent is Open VLD afgetekend de grootste partij en die komt aan zet. Een kartel, dat zijn twee partijen en we weten dat sommige kartels geen lang leven beschoren zijn. SP.A en Groen zijn twee verschillende partijen met aparte partijbesturen die allebei een andere kijk hebben op de dingen."

Ook Wouter Beke stelt de "ondeelbaarheid" van het Gentse kartel in vraag.  Hij vindt het vreemd dat het kartel Groen de gesprekken laat leiden, terwijl de SP.A voor de verkiezingen de leidende partner was. "Als jullie één en ondeelbaar zijn, dan is dat voor en na de verkiezingen zo."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci vindt het in dat licht "erg bizar dat mevrouw Rutten - die altijd de lof heeft gezwaaid van paars-groen - noch in Gent, noch in Oostende voor paars-groen wil gaan". SP.A-voorzitter John Crombez van zijn kant erkent dat de verhoudingen binnen het kartel tussen Groen en SP.A veranderd zijn. Het is volgens Crombez daarom "logisch en een vorm van respect" dat het kartel nu een groene kandidaat-burgemeester heeft en niet meer SP.A'er Rudy Coddens.

Herbekijk hier het volledige kopstukkendebat: 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen