©Leonardo Cendamo/Leemage

Tommy Wieringa wint "LangZullen­We­Lezen"­-trofee voor "De heilige Rita"

In "Van Gils & gasten" zijn de laatste 4 winnaars van een "LangZullenWeLezen"-trofee bekendgemaakt. Het gaat om "De heilige Rita" van Tommy Wieringa, "De jongen in het graf" van Toni Coppers, "Con amore" over Hugo Claus en "De prinses die alles had" van Mario De Koninck en Nikola Hendrickx.

"Van Gils & gasten" zet deze week elke avond auteurs in de bloemen met een "LangZullenWeLezen"-trofee, een prijs in het kader van het gelijknamige leesbevorderingsproject van de VRT.

Vakjury’s kozen hiervoor in verschillende categorieën (van romans tot geschiedenisboeken, van dichtbundels tot young adult-literatuur) 10 kanshebbers. Het ging telkens om boeken die het afgelopen jaar - tussen september 2017 en september 2018 - zijn verschenen.

Hierna was het aan het publiek om de uiteindelijke winnaars te bepalen. Via een onlinestemming kon iedereen haar of zijn favoriete boeken aanduiden. Bijna 10.000 lezers hebben dat ook gedaan.

"De heilige Rita" van Tommy Wieringa wint de "LangZullenWeLezen"-trofee voor fictie

Voor "De heilige Rita" keerde Tommy Wieringa herhaaldelijk terug naar de streek waar hij opgroeide, naar Twente, een "exotisch buitengebied" aan de Duitse grens, waar hij een zoon portretteert die voor zijn zieke vader zorgt. "De personages staan met één teen in de 19e eeuw", vertelde de auteur in "De Wereld Vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). 

Hij vatte post in een café en bekeek van daaruit "hoe in zo’n gemeenschap langzaam de wereld binnenkruipt. Dat gadeslaan. Want de jongen kan weggaan uit het dorp, maar het dorp niet uit de jongen". Vooral de taal is opvallend: het zijn "in graniet gehouwen dialogen" met veel stilte en zonder leestekens. 

"De heilige Rita" (patrones van de hopeloze gevallen) staat ook op de shortlist voor de BookSpot-literatuurprijs (voorheen AKO en ECI), die in november wordt uitgereikt. Voor Tommy Wieringa was het een lastige roman: "Ik heb nog nooit zo aan een boek geleden als dit". Hij hield zelfs een dagboek bij over hoe het opschoot – of niet.    

Tommy Wieringa (°1969) schrijft romans en columns. Andere titels: "Joe Speedboot", "Caesarion", "Dit zijn de namen" (Libris Literatuur Prijs 2013).

Videospeler inladen...

"De jongen in het graf" van Toni Coppers wint "LangZullenWeLezen"-trofee voor thriller en detective

Toni Coppers kreeg de meeste stemmen achter zijn naam voor zijn nieuwe thriller "De jongen in het graf". Die gaat over een seriemoordenaar van wie 1 slachtoffer mogelijk niet is gevonden. Een zogenoemde cold case die hoofdinspecteur Michel Masson al een halve carrière bezighoudt en die hem diep in zijn ziel raakt. Op zijn sterfbed vraagt de seriemoordenaar onverwacht om Masson te zien. Hij wil hem iets vertellen...

Coppers was vroeger reisjournalist voor de VRT. Daarna begon hij thrillers te schrijven, met succes. Zijn boeken werden ook een 13-delige tv-reeks voor VTM, met als titel "Coppers". In 2014 won hij de Hercule Poirotprijs voor "Dood water". Voor de Hercule Poirotprijs van dit jaar is "De jongen in het graf" ook genomineerd. Uitreiking op 28 oktober op de Boekenbeurs. 

Videospeler inladen...

"Con amore" over Hugo Claus wint de "LangZullenWeLezen"-trofee voor kunst en cultuur

Hugo Claus, 10 jaar geleden overleden, werd uitgebreid gevierd met nieuwe publicaties en 2 tentoonstellingen. 1 in het Letterenhuis in Antwerpen, met veel aandacht voor archiefmateriaal, en 1 in Bozar in Brussel, met een persoonlijke kijk van filmmaker en publicist Marc Didden op zijn "vriend" Claus.

De catalogus van de tentoonstelling, gemaakt door Suzanne Holtzer, Bernard Dewulf, Kurt De Boodt en Marc Didden is door het publiek gekozen als beste boek in de categorie "kunst en cultuur".

Videospeler inladen...

"De prinses die alles al had" van Mario De Koninck en Nikola Hendrickx wint de "LangZullenWeLezen"- trofee voor kinderboeken

"De prinses die alles had" is een modern sprookje waarin de prinses - net doordat ze alles heeft - een burn-out nabij is en de koning er lustig op los swipet met zijn nieuwe smartphone, met alle gevolgen van dien. Een verhaal voor kinderen, maar dankzij de humor en tekeningen ook interessant voor de ouderen. Mario De Koninck is de cartoonist Aaargh. Hij gaf dit kinderboek zelf uit.

Videospeler inladen...

"Stiff upper lips" van Flip Feyten en Harry De Paepe wint "LangZullenWeLezen"-trofee voor actualiteit

Wie zijn die Britten toch, die mordicus wegwillen uit de Europese Unie? De brexit heeft niet enkel met economie, migratie en soevereiniteit te maken, maar ook met de Engelsen zelf en hun aparte aard.

"Stiff upper lips" van Flip Feyten en Harry De Paepe zet de eigenaardigheden van het perfide Albion in de verf. "Of u na het lezen de Engelsen beter zal begrijpen, is niet zeker. Maar u zal wél meer van ze houden", zeggen ze.

Het boek werd ook een radioreeks op Klara. En nu is het bekroond met een "LangZullenWeLezen"-trofee, dit in de categorie actualiteit.

Videospeler inladen...

"Niemands meisje" van Lydia Rood wint "LangZullenWeLezen"-trofee voor jeugd & young adult

Lydia Rood is de winnaar in de categorie jeugdboeken en young adult-literatuur. De productieve auteur uit Nederland schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen, zowel fictie als non-fictie, theater, columns, thrillers en erotische verhalen.

Haar rauwe, eerlijke boek "Niemands meisje" gaat over Liesbeth, die is opgenomen na een zelfmoordpoging. Uit haar verhaal rijst een kwetsbaar meisje op, dat opgroeit in een bijzonder gezin. Ze ziet en begrijpt meer dan de mensen om haar heen. Ze wil eigenlijk maar een ding: iemand die luistert.

Tom Decock van MNM heeft alle tien de genomineerde jeugdboeken gelezen.

"De zonnekoning" van Johan Op de Beeck wint "LangZullenWeLezen"- trofee voor geschiedenis

Lezers konden onder meer een keuze maken uit tien geschiedenisboeken. De winnaar is “De zonnekoning. Glorie en schaduw van Lodewijk XIV” van Johan Op de Beeck. Lodewijk XIV (1638 - 1715) werd koning op zijn vijfde en zou dat 72 jaar lang blijven. Hij was de uitvinder van het absolutisme, de totale macht bij de gratie van God. Zijn symbool was dan ook de zon.

Lodewijk vormde Frankrijk om tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie van Europa werd. Eeuwige roem verwierf hij met Versailles. Maar hij voerde ook tientallen jaren oorlog, zeer vaak bij ons in de Lage Landen. Zijn boeiende levensverhaal is een aaneenschakeling van veldslagen, intriges, minnaressen, kunst en mysteries. Van de mer à boire aan anekdotes en verhalen over Lodewijk de Veertiende is een tiendelige reeks voor Klara gemaakt, met meesterverteller Johan Op de Beeck. De acteur die Louis XIV grandioos vertolkt in deze reeks, is Door van Boeckel.

"Voor jou, van jou" van Nachoem Wijnberg wint de "LangZullenWeLezen"- trofee voor poëzie

In de categorie poëzie gaat de Nederlandse dichter Nachoem Wijnberg met de LangZullenWeLezen-trofee aan de haal voor zijn bundel “Voor jou, van jou”.

Wijnberg kreeg eerder dit jaar de P. C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre en de jury van de Herman de Coninckprijs koos het gedicht “Aan het begin van de avond” uit de bundel “Voor jou, van jou” als beste gedicht.

Herman Van Rompuy, voormalig eerste minister en voorzitter van de Europese Raad, noemt winnaar Nachoem Wijnberg "een van de grootste dichters in de Nederlanden" en bedenkt hem met een haiku van zijn hand:

verzen geschreven
in onzichtbare inkt
de lezer is mee

Videospeler inladen...

Lees verder onder het gedicht.

"Asem" van Leen Dendievel wint "LangZullenWeLezen"- trofee voor mens en maatschappij

In de categorie “Mens en Maatschappij” is de winnaar “Asem” van actrice Leen Dendievel, bekend van haar rol als Kaat in de tv-soap “Thuis”. “Asem” gaat over de angstaanvallen die Dendievel doorstond. Ze ging op zoek naar de oorzaken en naar manieren om ermee om te gaan.

Psychiater Dirk Dewachter schreef het voorwoord en het motto is er een van Winnie de Poeh: “Je gaat maar één dag dood en dat is de dag dat je doodgaat: alle andere dagen leef je.”

Videospeler inladen...

"De zaak Krimson #3" van Cambré en Legendre wint "LangZullenWeLezen"- trofee voor strip en graphic novel

Bij “strips en graphic novels” is de winnaar “De zaak Krimson”, het derde en laatste deel van de cyclus met dezelfde naam in de reeks “Kronieken van Amoras”. Dat zijn spinoffverhalen voor tieners over de wereld van Suske en Wiske, door Studio Vandersteen, tekenaar Charel Cambré en scenarist Marc Legendre.  

Het verhaal begint als volgt: Professor Barabas begrijpt niet waarom hij in de herinneringen van Lambik opduikt en keert terug naar het verleden om de waarheid te achterhalen. Hij neemt zich voor om enkel toeschouwer te zijn zodat hij de loop van de geschiedenis niet verandert, maar door pech gaat het vreselijk mis.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen