Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Duitse regeringspartijen verliezen zwaar in deelstaat Beieren

In Beieren verliezen de conservatieve bondgenoten van bondskanselier Angela Merkel hun absolute meerderheid. De CSU van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Seehofer blijft de grootste, maar haalt haar slechtste resultaat sinds 1950. De andere federale coalitiepartner, de SPD, verliest nog meer en haalt zelfs geen tien procent meer. 

De federale regeringspartijen krijgen er flink van langs in de deelstaat Beieren. Verschillende media vrezen dan ook voor gevolgen voor de coalitie van bondskanselier Angela Merkel.  De zusterpartij van Merkels CDU, de CSU van oud-minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, haalt 37,5 procent van de stemmen, een verlies van 10 procentpunt en het op één na slechtste resultaat ooit. De CSU blijft wel de grootste partij, maar ze is wel haar absolute meerderheid kwijt. 

Seehofer was ook de voorbije acht jaar lang minister-president in Beieren, tot hij werd opgevolgd door Markus Söder. Die noemde het verlies gisteravond pijnlijk, maar stond niet lang stil bij het slechte resultaat. Hij eiste gisteravond al de coalitievorming op. Mogelijk zoekt de CSU een bondgenoot in de Freie Wähler, een groepering van gemeentelijke partijen, die gisteren 11,7 procent haalde. 

Sociaal-democraten nog meer onderuit

De andere federale coalitiepartner van Merkel doet het nog slechter dan de CSU. De SPD haalt nog minder dan tien procent van de stemmen. De grote winnaar in Beieren zijn de Groenen met Ludwig Hartmann en Katharina Schulze (zie foto onderaan). Die scoren 17,6 procent en worden de grootste oppositiepartij. Ze verdubbelen daarmee ruim hun resultaat ten opzichte van 2013. 

Aan de rechterzijde breekt ook de rechtspopulistische AFD (Alternative für Deutschland) het Beierse deelstaatparlement binnen, met een score van 10,3 procent.  De AFD zit nu al in 15 van de 16 deelstaten in het parlement. 

Volgens de Duitse krant Die Welt hebben de resultaten een flinke knauw gegeven aan de zogenoemde Grote Coalitie (GroKo) in Duitsland, en moet CSU-leider Seehofer vrezen voor zijn voorzitterschap. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen