Politie sluit terroristisch motief niet uit na gijzelingsactie in station Keulen 

De Duitse politie heeft het station van Keulen vanmiddag urenlang afgesloten omdat er een gijzeling aan de gang was. Een man hield een vrouw gegijzeld in een apotheek. Net voordien had hij ook een molotovcocktail in een snackbar gegooid. Daarbij raakte een 14-jarig meisje zwaargewond. De Duitse politie houdt elk denkspoor open. "Ook een terroristische aanslag sluiten we niet uit", zegt ze op een persconferentie.

De politie was vanmiddag massaal uitgerukt naar Köln Hauptbahnhof, een van de grootste en drukste stations van Duitsland. Een man hield er een vrouw gegijzeld in een apotheek.  

De politie stond in contact met de gijzelnemer, en bestormde uiteindelijk de apotheek met flitsgranaten. De gijzelnemer raakte bij de actie zwaargewond en moest worden gereanimeerd. De gegijzelde vrouw liep lichte verwondingen op. 

Ook 14-jarig meisje gewond

Vóór de gijzeling had de gijzelnemer al een ander slachtoffer gemaakt. Op weg naar het station ontstak hij een molotovcocktail in een snackbar. Daarbij raakte een 14-jarig meisje zwaargewond. Nog voor de politie massaal ter plaatse kwam in het station van Keulen, werd zij naar het ziekenhuis overgebracht. 

Het Openbaar Ministerie van Keulen heeft tegen de gijzelnemer een onderzoeksprocedure ingeleid wegens moordpoging en het toebrengen van lichamelijk letsel. 

Op een persconferentie vanavond zei de politie van Keulen dat ze "in alle richtingen zoekt". Ook een terroristisch motief wordt niet uitgesloten. Volgens een van de speurders zou de gijzelnemer te kennen hebben gegeven dat hij lid was van terreurorganisatie IS.

Gasflessen

In de apotheek vonden de speurders blauwe gasflessen en brandversnellers, die daar vermoedelijk door de gijzelnemer waren verstopt. 

De gerechtelijke politie zei in de apotheek ook documenten te hebben gevonden van een 55-jarige Syriër, die over een bijzondere verblijfsvergunning beschikte tot midden 2012. Volgens de speurders waren de papieren waarschijnlijk van de dader, maar ze wijzen er wel op dat diens identiteit nog niet met zekerheid is vastgesteld. 

Treinverkeer

Het station tijdens en tot enkele uren na de gijzeling ontruimd en gedeeltelijk afgesloten. Ook het plein achter het station werd afgesloten. Het treinverkeer van en naar Keulen lag een tijdlang stil. 

Duitsland is nog altijd beducht voor terroristische aanslagen, bijna twee jaar na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, waarbij elf doden vielen.

Meest gelezen