NICOLAS MAETERLINCK

Grimbergen kiest voor vernieuwing

'Vernieuwing' is als grote winnaar uit de bus gekomen in Grimbergen. De partij van lijsttrekker Bart Laeremans behaalde 21,9% van de stemmen en gaat in zee met N-VA (13,1%) en Open VLD (17,5%).

"Ik heb goed geslapen vannacht", steekt lijsttrekker Bart Laeremans van wal. "De voorbije nachten ervoor waren erg kort, maar ik heb eindelijk met een gerust gemoed kunnen slapen." Begrijpelijk, want zijn lijst Vernieuwing krijgt er twee zetels bij en heeft er nu acht. Vernieuwing wordt daardoor de grootste partij, maar da's niet groot genoeg voor een absolute meerderheid.

"We hebben afgesproken om samen te werken met Open VLD en N-VA. De komende dagen gaan we bespreken wie de burgemeester wordt en wie een schepenpost krijgt." De nieuwe coalitie heeft samen 18 van 33 zetels in Grimbergen. CD&V en Groen verhuizen daardoor naar de oppositie. Bij de vorige verkiezingen in 2012 kreeg Laeremans dubbel zoveel voorkeurstemmen als huidig burgemeester Marleen Mertens (CD&V), maar vond hij nooit een coalitiepartner.

Cordon sanitaire gebroken?


Laeremans heeft een lang verleden bij Vlaams Blok/Vlaams Belang. Van 1995 tot 2015 was hij lid van de partij. En ook minstens drie andere verkozenen van de lijst Vernieuwing hadden jarenlang een partijkaart van Vlaams Belang. Toch wil Laeremans niets horen over het doorbreken van het cordon sanitaire. "We hebben heel duidelijk alle banden met de partij doorgeknipt. Bovendien zijn we een lokale partij, wij willen geen uitspraken doen over de nationale politiek." Die bewering is niet helemaal juist. Gemeenteraadslid Luk Raekelboom is nog steeds lid van Vlaams Belang en parlementair medewerker voor de partij. Hij behaalde zondag een zetel voor Vernieuwing.

Meest gelezen