Videospeler inladen...

Guy D’haeseleer: de man die in Ninove de N-VA voor het blok zet

Guy D’haeseleer heeft met zijn Forza Ninove gisteren een monsterscore van 40 procent gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. Als volksmens is hij er duidelijk in geslaagd de juiste snaar te raken bij de Ninovieters. Maar de hamvraag is: slaagt de Vlaams Belanger er ook in de N-VA mee in het bad te trekken, het cordon sanitaire te doorbreken en als populairste politicus van Ninove burgemeester te worden?

Wie in Ninove buiten komt, heeft een heel grote kans om Guy D’haeseleer tegen het lijf te lopen. De 59-jarige politicus zetelt al een kwarteeuw in de gemeenteraad, hij zat 15 jaar in de Kamer, sinds 2014 zit hij in het Vlaams parlement en is hij deelstaatsenator namens Vlaams Belang. Maar het actiefste parlementslid is hij zeker niet. Het is de gemeentepolitiek waar zijn hart ligt.

D’haeseleer is namelijk een volksmens die graag en veel tussen de mensen is. Door overal zijn hoofd te laten zien, is hij ook al jaren de populairste politicus van Ninove. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 krijgt hij op de Vlaams Belang-Vlott-lijst 3.222 voorkeurstemmen, meer dan toenmalig VLD-burgemeester Luc Durant.

Forza Ninove

In 2012 gooit D’haeseleer het in Ninove over een andere boeg en trekt hij met een nieuwe, lokale lijst naar de kiezer: Forza Ninove is geboren. De partij werd in de markt gezet als een verruimingsproject om kandidaten van andere rechtse partijen - LDD en N-VA - aan te trekken, én hun kiezers.

De thema’s zijn duidelijk: Forza Ninove klaagt in de campagne over onveiligheid in de stad, wil een dam opwerpen tegen de verfransing van Ninove en kant zich tegen de bouw van een islamitisch cultureel centrum, oftewel een moskee.

Grootste partij

Forza Ninove is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 meteen een schot in de roos en wordt met 26,5 procent van de stemmen op slag de grootste partij van Ninove. Met 4.981 stemmen is Guy D’haeseleer afgetekend de populairste politicus, maar burgemeester worden lukt hem niet.

Geen enkele partij wil met Forza Ninove in zee gaan omdat D’haeseleer nog altijd een Vlaams Belanger is. Open VLD dat evenveel zetels heeft als Forza Ninove vormt een brede coalitie met CD&V en het kartel SP.A-Groen.

Na de verkiezingen van 2012 ziet het er nog even naar uit dat Ninove opnieuw naar de stembus moet. Guy D’haeseleer had daags voor de stembusgang op Facebook beloofd dat hij iedereen die een foto zou publiceren van zijn stembrief “met de bolletjes op de juiste plaats" zou trakteren. De N-VA vindt dit niet kunnen en dient een klacht in bij Kiescommissie. Maar uiteindelijk wordt de klacht geklasseerd door de Raad van State.

Banden doorgeknipt

Buitenspel gezet worden, zoals in 2012? Dat zou D’haeseleer bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer gebeuren. Daarom knipt hij in 2015 de banden tussen Forza Ninove en Vlaams Belang door.

Enerzijds hoopt hij zo nieuwe kiezers aan te trekken, onder andere door ze los te weken bij de N-VA. Anderzijds wil hij zo de weg voorbereiden voor de coalitievorming na de verkiezingen van 2018. Hij wil niet langer botsen op het cordon sanitaire en opnieuw de burgemeesterssjerp door zijn neus geboord zien.

In overleg met de nationale partijleiding van Vlaams Belang breekt Forza Ninove met de partij. De partijleiding van Vlaams Belang laat het gebeuren en belooft geen aparte Vlaams Belang-lijst in te dienen in Ninove. Tegelijk wil partijvoorzitter Tom Van Grieken andere lokale partijen niet op ideeën brengen. 

Chocomousse-incident

In maart 2017 is er opnieuw ophef over een Facebook-bericht van Guy D'haeseleer.  Om het jaarlijkse Breughelfestijn van Forza Ninove aan te kondigen, schrijft D'haeseleer op Facebook: "Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van ’t paksken zenne", met daarbij een foto van een aantal zwemmende zwarten. D'haeseleer doet het af als een "ludieke grap" en verwijdert de foto.

Stemmen ronselen

In de aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen is Guy D'haeseleer weer hyperactief in Ninove. Hij is overal aanwezig en gaat van deur tot deur om stemmen te ronselen. 

VRT NWS ziet tijdens het draaien van een reportage hoe hij stemmen gaat ronselen in een rusthuis en hoe hij nauwkeurig bijhoudt hoeveel mensen hem hebben verzekerd dat ze op hem zullen stemmen.  

In zee met N-VA?

Afgelopen weekend heeft Forza Ninove zichzelf overtroffen en heeft de lijst de stem gekregen van 4 op de 10 Ninovieters. Guy D’haeseleer krijgt maar liefst 8.173 voorkeurstemmen. "Wie had kunnen denken dat we op 40 procent zouden eindigen", zucht D'haeseleer opgelucht in zijn overwinningsspeech, te midden van zijn feestende aanhangers onder een partytentje in Ninove.

Opvallend is dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in zijn speech op het einde van de verkiezingsavond uitdrukkelijk het resultaat van Forza Ninove vermeldde op het einde van een opsomming van gemeenten waar Vlaams Belang fors vooruit is gegaan. "Last but not least: Ninove met 40 procent. Het ziet ernaar uit dat we misschien de eerste Vlaams Belang-burgemeester na deze verkiezingen zullen kunnen verwelkomen", zei Van Grieken triomfantelijk.

Nu is 40 procent onmiskenbaar een monsterscore, maar het is geen absolute meerderheid. Daarom moet kopman Guy D’haeseleer dus op zoek gaan naar een coalitiepartner. D’haeseleer is aan zet en lonkt naar de N-VA. Maar die partij houdt slecht 2 van zijn 5 zetels over. Samen met de 15 zetels van Forza Ninove levert dit maar een heel krappe meerderheid op van 17 op 33 zetels.

(Lees verder onder de grafiek.)

Het valt nog af te wachten of de N-VA het cordon sanitaire nu wel wil doorbreken. Daags na de verkiezingen hield N-VA-voorzitter Bart De Wever het eerst nog in beraad.  Maar nadat De Wever het chocomousse-bericht onder ogen heeft gekregen, zegt de partijvoorzitter dat de kansen "sub zero" zijn dat de N-VA partij in Ninove met Forza Ninove zal besturen.

De Wever vindt wel dat Forza Ninove de kans moet krijgen om een coalitie te vormen. “Je kan dit democratisch niet naast je neerleggen”, zegt De Wever. “Die man (Guy D’haeseleer) is duidelijk geplebisciteerd”,  Dat kan je niet zomaar naast je neerleggen.” maar hij geeft gesprekken met zijn partij daarover geen kans. 

Videospeler inladen...

VIDEO: Het cordon sanitaire kraakt in Ninove. "Terzake" ging de sfeer opsnuiven in de stad aan de Dender.

Videospeler inladen...

Meest gelezen