AP

Hillary Clinton over haar man en Monica Lewinsky: "Was het machtsmisbruik? Nee, ze was een volwassen vrouw"

De gewezen Amerikaanse first lady en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vindt niet dat de affaire van haar man Bill met Monica Lewinsky in de jaren 90 machtsmisbruik was. Dat heeft ze gezegd tijdens een interview met het programma "CBS Sunday morning". Ze vindt ook niet dat hij indertijd een stap opzij zou moeten zetten hebben. "Absoluut niet", klonk het.

Het gesprek van Hillary Clinton met zender CBS kan als ongemakkelijk bestempeld worden. De voormalige presidentskandidate voor de Democraten, die het opnam tegen Donald Trump, kreeg in #MeToo-tijden enkele vragen voorgeschoteld over haar man, oud-president Bill Clinton. Hij had in 1995 een affaire met zijn stagiaire op het Witte Huis, Monica Lewinsky. Hillary Clinton stelde dat er geen sprake was van machtsmisbruik, omdat Lewinsky op het moment van de feiten "een volwassen vrouw" was. Lewinsky was 22 jaar toen, Bill 49.

Op de vraag of Bill in de nasleep zijn ontslag als president had moeten indienen, antwoordde ze vastberaden: "Absoluut niet." "Er is een onderzoek geweest en daarmee was de zaak afgerond", aldus de voormalige first lady.  Clinton haalde de huidige president, Donald Trump, in het gesprek erbij. "Laat mij jou dit vragen: waar is het onderzoek naar de zittende president, tegen wie talrijke beschuldigingen lopen, en die hij ontkent en belachelijk maakt?"    

Seksisme in politieke kringen

Aanleiding voor het interview met Hillary Clinton was het recordaantal vrouwen dat aan politiek wil doen sinds Trump aan de macht is en sinds de #MeToo-beweging op gang kwam. Volgens haar is seksisme in de politiek nog alomtegenwoordig. Ze verwees daarbij naar de hoorzitting van kandidaat-rechter Brett Kavanaugh in de Senaat en zijn agressieve manier van ondervragen bij de Democratische Senatoren Dianne Feinstein en Amy Klobuchar.  "Hij deed dat niet met de mannen", analyseerde Clinton. 

Clinton gaf seksisme ook aan als een van de redenen waarom ze het presidentschap in 2016 verloor. "Als je kijkt naar de manier waarop Trump met mij in debat ging, dat was doordrongen van seksisme. Hoongelach met mijn voorbereiding, zoals: ""Ach, ja, de leerlinge (Trump over Clinton, red.) die altijd voorbereid is. Ik heb geen voorbereiding nodig"."

AP

Meest gelezen