Huawei stelt smartphone voor met vingerafdrukscanner in het scherm

De Chinese smartphoneproducent Huawei heeft in Londen zopas de Mate 20 Pro voorgesteld. Deze 'flagship' of toptoestel is de opvolger van de Mate 10 van vorig jaar. De Mate 20 Pro heeft een vingerscanner in het scherm en drie camera's achteraan. "Het is een cliché, maar we vinden innovatie belangrijk", zegt Jurgen Thysmans van Huawei vanuit Londen aan onze technologiejournalist Loutfi Belghmidi.

De 'ExCel International Exhibition Centre' in Londen zit afgeladen vol. Het is dan ook geen toeval dat Richard Yu, de CEO van Huawei, voor Londen kiest om zijn nieuwste 'flagship' voor te stellen. "Voor ons is Europa heel belangrijk", zegt Jurgen Thysmans van Huawei België. "Daarom stellen we onze 'flagships' hier voor aan het brede publiek." De voorganger van de Mate 20, de Mate 10, werd in Munchen gepresenteerd en eerder dit jaar introduceerde Huawei de P 20 Pro in Parijs.

Innovatie, innovatie, innovatie

Onze premier Charles Michel (MR) heeft zijn mantra: jobs, jobs, jobs. Voor Huawei is dit: innovatie, innovatie, innovatie. Het merk wil bij elke release tonen hoe straf het uit de hoek kan komen met telkens nieuwe toepassingen. Thysmans: "Het is een cliché, maar we vinden het belangrijk om te innoveren." Zo wil Huawei zich onderscheiden van rivalen Apple en Samsung. "Wij investeren elk jaar 10 procent van onze omzet in onderzoek en ontwikkeling. Zo brengen we nu een toestel uit met ingebouwde vingerscanner. Eerder dit was P 20 Pro de eerste smartphone met 3 camera's achteraan. En wat zie je? De anderen kopiëren ons." (rivaal Samsung bracht vorige week een smartphone uit met 4 camera's achteraan, nvdr.)

Lees verder onder de foto.

De ingebouwde vingerscanner is niet echt nieuw. Het kleine Chinese merk, Vivo, bracht vorig jaar al een toestel uit met ingebouwde vingerscanner, maar Huawei is het eerste grote merk dat dat naar een breed publiek brengt. Die ingebouwde vingerscanner heeft zo zijn voordelen. Daarmee kan Huawei het scherm maximaal gebruiken. Dit is ook de reden waarom nagenoeg alle smartphonebouwers Apple hebben gekopieerd nadat het met de iPhone X een toestel uitbracht met de 'notch' of inkeping bovenaan.

Straffe 'specs'

Bij elke nieuwe smartphone worden wij gebombardeerd met 'specs', of specificaties die beter moeten zijn dan de concurrentie. En nu is het niet anders. Het scherm van de Mate 20 Pro is met 6.39 inch even groot als die van de rechstreekse concurrent, de Samsung Galaxy Note 9. Maar het is iets kleiner dan de iPhone XS Max die 6.5 inch groot is. In ieder geval deze drie toestellen hebben schermen die groter zijn dan de gemiddelde smartphone en kosten minstens 999 euro.

Daarnaast heeft de Mate 20 Pro heel wat rekenkracht onder de motorkap. Die Pro komt met 6 GB RAM-geheugen. Dit zit in de lijn van de huidige flagships. 

Daarnaast wil Huawei, die nu de tweede grootste smartphonebouwer ter wereld is na Samsung en voor Apple, zich vooral onderscheiden met een nieuwe 7nm chip van eigen makelij: de Kirin 980. Deze chip werd eind augustus in Berlijn voorgesteld en verbruikt volgens Huawei 40% minder energie. Het toestel heeft ook een dubbele 'Neural Processing Unit' (NPU). Een chip die artificiële intelligentie  mogelijk maakt. De NPU wordt gebruikt om foto's te optimaliseren terwijl u die neemt.

Het vertrouwen van onze gebruiker is zoals de maagdelijkheid. Je kan die maar één keer verliezen. Tot nu toe zijn we bij geen enkel spionageverhaal betrokken

Jurgen Thysmans, Huawei België

En om het geheel compleet te maken heeft de Mate 20 Pro een enorme batterij van 4.200 mA. Dat is veel meer dan de concurrentie. "We mikken met dit toestel vooral op de actieve smartphonegebruikers. Mensen die van de smartphone een verlengde van hun business maken", zegt Thysmans. Het toestel heeft, net zoals de P 20 Pro, 3 camera's achteraan, waarvan eentje van 40 megapixel. 

1 op de 5 van de verkochte smartphones in ons land draagt het logo van Huawei

Huawei is heel ambitieus

Al deze specs - en de drang om telkens met iets nieuws te komen - hebben Huawei geen windeieren gelegd. Het merk doet het goed, zo goed dat Huawei dit jaar de op één na grootste smarthphoneproducent ter wereld is geworden na Samsung maar voor Apple. Ook in ons land bekleedt Huawei volgens marktonderzoeksbureau GFK de tweede plek in het gegeerde segment van smartphones duurder dan 600 euro. Een segment waar Apple en Samsung jarenlang heer en meester waren. Het vertrouwen van onze gebruiker is zoals de maagdelijkheid: je kan die maar één keer verliezen. 1 op de 5 van de verkochte smartphones in ons land draagt het logo van Huawei. Niet slecht voor een merk dat amper 5,5 jaar actief is in België.

Voor Huawei is 'the sky the limit', maar recente spionageverhalen waarbij Chinese producenten van hardware betrokken waren, zorgen voor zenuwachtigheid. Dit soort verhalen lijken de Amerikaanse president Donald Trump gelijk te geven. Hij besliste vorig jaar om Huawei niet toe te laten tot de Amerikaanse markt. In een gesprek aan onze redactie in augustus zei de Europese baas van Huawei, Walter Ji, dat de keuze van Trump politiek geïnspireerd is. Thysmans: "We vinden het vertrouwen dat we krijgen van onze gebruikers heel belangrijk. En als ik zie hoe de P20 Pro het gedaan heeft, kan ik maar één ding concluderen, dat vertrouwen hebben we en tot nu toe zijn we bij geen enkel spionageverhaal betrokken", zegt Thysmans.

Meest gelezen