Winnaars, wensen en feest: de videobeelden van de dag

14 oktober 2018, een dag met winnaars, met wensen, en met feest. Hoe verschenen de hoofdrolspelers van de afgelopen verkiezingszondag voor de camera's? We zetten de opvallendste beelden voor u op een rij.

Antwerpen: "De schild en vrienden" van Bart De Wever

Het was heel lang wachten op de reactie van Antwerps burgemeester Bart De Wever. Toen hij uiteindelijk zijn opwachting maakte, was het dan ook drummen om een glimp van hem op te vangen. Een heuse colonne van partijgenoten en bodyguards probeerde De Wever af te schermen van de persmeute. "Zij zijn mijn schild en mijn vrienden", spotte De Wever.  

Videospeler inladen...

Antwerpen: Het resultaat van Kris Peeters

CD&V haalt in Antwerpen om en bij de 7 procent en kon de ambities niet echt waarmaken. Het was dan ook wachten op een eerste reactie van lijsttrekker Kris Peeters. "Het kon altijd meer zijn, maar het is ook niet minder. Het mag er zijn, het mag geen slecht resultaat genoemd worden", kon VRT-journaliste Linda De Win hem ontfutselen. "En neen, dit is niet het einde van mijn carrière."

Videospeler inladen...

Gent: De vastberadenheid van Mathias De Clercq

In Gent is het voor lijsttrekker Mathias De Clercq heel duidelijk: Open VLD is de winnaar van de verkiezingen en komt dus de eer toe om een coalitie te vormen. En de burgemeester te leveren. "Een schitterende dag voor onze stad. Onze partij behaalt een historisch resultaat in de mooiste stad van het land. Voor het eerst in 60 jaar krijgt Gent opnieuw een liberale burgemeester", zei hij in zijn overwinningstoespraak.

Videospeler inladen...

Kortrijk: De euforie van Vincent Van Quickenborne

Groot feest voor Team Burgemeester van Vincent Van Quickenborne: zijn partij wordt afgetekend de grootste van de stad, met ruim 30 procent van de stemmen. "Voor het eerst in 150 jaar zijn wij de grootste partij van 't stad. Wij maken van Kortrijk de beste stad van Vlaanderen", luidde het, alvorens Van Quickenborne zich in het feestgewoel stortte.

Videospeler inladen...

Mechelen: Het optimisme en de hoop van Bart Somers en Kristof Calvo

In Mechelen haalde de stadslijst van Open VLD en Groen een klinkende overwinning, een absolute meerderheid zelfs. Bart Somers (Open VLD) en Kristof Calvo (Groen) zijn dus meer dan tevreden, "Mechelen is de stad van optimisme en hoop", is de boodschap. Somers kan alleen regeren, maar zegt dat hij een coalitie wil, bij voorkeur met CD&V.  

Videospeler inladen...

Middelkerke: De triomf van Jean-Marie Dedecker

Een gelukkige Jean-Marie Dedecker in Middelkerke, want zijn partij LDD boekt bijna 20 procent winst ten opzichte van 2012. LDD behaalt zelfs een absolute meerderheid, wat betekent dat Dedecker de komende zes jaar de burgemeesterssjerp mag omgorden. Wat door zijn achterban met veel enthousiasme gevierd wordt.

Videospeler inladen...

Oostende: De patstelling tussen Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein

Welke coalitie zal Oostende de komende 6 jaar besturen? Een groot vraagteken, want de lijsttrekkers hebben erg uiteenlopende plannen (of wensen). Zowel Johan Vande Lanotte (Stadslijst) als Bart Tommelein (Open VLD) willen een coalitie vormen en burgemeester blijven of worden.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen