Pintjes zullen schaarser worden door de klimaatverandering

De opwarming van ons klimaat zal de bierprijzen stelselmatig de hoogte injagen, want de opbrengst van gerst komt steeds meer onder druk te staan, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De bierprijzen zullen stijgen door de droogtes en hittegolven die veroorzaakt worden door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een studie van Nature Plants. Hoeveel precies, zal afhangen van hoeveel CO2 en andere broeikasgassen we blijven uitstoten in de komende jaren. 

Eigenlijk is het simpel, stelt het rapport: hoe harder de klimaatverandering om zich heen grijpt, hoe meer extremen in het weer, en hoe groter de impact op de opbrengst van gerst. Bier zal sowieso een schaarser goed worden, waardoor de prijs omhoog zal gaan, voorspellen wetenschappers. 

Bier kan op termijn tot 4 dollar duurder worden voor een halve liter

Als we blijven uitstoten zoals we nu doen, kan een halve liter bier ruim 4 dollar duurder worden in landen die het zwaarst zijn getroffen. Dat kan tot 2 dollar zijn in landen waar het nog meevalt. Het gaat over een langetermijnprojectie van enkele tientallen jaren.  Als we er echter in slagen om de opwarming tot ongeveer 1,5 graden te houden, dan zou de bierprijs slechts 1 dollar stijgen. 

Voor België wordt een prijsstijging verwacht van 42 dollarcent als de wereldwijde uitstoot snel drastisch daalt, en van 2,77 dollar als we blijven uitstoten zoals de voorbije jaren.  

Tot 193 procent duurder in Ierland

"We hebben verschillende klimaatmodellen, maar nog nooit is de impact van weerextremen op de biervoorraden onderzocht", zeggen de wetenschappers over hun rapport. 

Wereldwijd zal de opbrengst van gerst onder druk komen te staan, met gemiddeldes tussen 3 en 17 procent verlies. De grootste verliezen zouden voor tropische gebieden zijn in Centraal- en Zuid-Amerika en in Afrika. In diezelfde jaren zou er in gematigde gebieden met gerst, zoals Europa of de VS, maar een kleine daling zijn, of zelfs een stijging. 

In Argentinië zou er 32 procent minder bier gedronken worden, en de prijzen zullen door het kleinere aanbod dus automatisch stijgen, tot 193 procent extra in Ierland. 

Meest gelezen