Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Herlees: de liveblog over het kopstukkendebat "the day after"

Een dag na de lokale verkiezingen hebben de voorzitters van de 6 grootste partijen van Vlaanderen de degens gekruist voor een nieuw kopstukkendebat op Eén. De hoogtepunten kan u hieronder herlezen.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Op naar mei 2019?

Heeft deze uitslag gevolgen voor de verkiezingen van 2019? "We hebben een lek naar Vlaams Belang en we moeten dat dichten tegen mei 2019", zegt De Wever. De uitslag van Brussel en Wallonië baart hem naar eigen zeggen zorgen omdat die volgens hem de werkbaarheid van de federale staat moeilijk maakt.

Crombez acht kans op samenwerking tussen de SP.A en de N-VA in Antwerpen klein

Crombez kan zich niet voorstellen dat de SP.A samen met de N-VA in Antwerpen een bestuursakkoord kan maken. Elders kan en gebeurt dat wel, maar in Antwerpen lukt dat volgens hem niet.

Waarom zet De Wever zijn huidige coalitie met CD&V en Open VLD niet gewoon voort? "Je moet het signaal van de kiezer in rekening brengen", zegt hij. Hij merkt op dat hij een sterke en stabiele coalitie wil bouwen. Hij wil daarom minstens met andere partijen dan CD&V en Open VLD praten.

Beke neemt aan dat de N-VA in Antwerpen zal nagaan wat mogelijk is. Rutten noemt de consultatieronde van De Wever perfect logisch en normaal. Ze wil bescheiden zijn, maar wel constructief. "Voor sommigen zijn de verkiezingen van mei blijkbaar al aangebroken."

Van Grieken merkt op dat Vlaams Belang gedoogsteun kan geven aan de N-VA. "Daarvoor moet je volslagen gek zijn in de grootste stad van Vlaanderen", sluit De Wever meteen die deur. 

Videospeler inladen...

Kunnen Groen en de N-VA door 1 deur in Antwerpen?

Volgens Almaci staan de programma's van Groen en de N-VA in Antwerpen heel erg ver uiteen. Ze wil wel dat haar partij met de N-VA gaat praten, maar ze heeft sterke twijfels bij de slaagkansen om tot een samenwerking te komen.

De Wever begrijpt niet dat de N-VA in een "lokaal cordon" zit in Antwerpen. Hij merkt op dat Groen elders wél met de N-VA samenwerkt. Hij roept op om het belang van de Antwerpenaar centraal te stellen.

Almaci stelt dat de toenadering van De Wever tot haar partij vooral strategisch is om andere partijen onder druk te zetten in de coalitievorming. De Wever noemt het "hallucinant" dat Almaci meteen een intentieproces maakt.

Almaci: "6 op de 10 inwoners van Ninove heeft niet op Forza Ninove gestemd"

Volgens Almaci staat Forza Ninove wel degelijk gelijk met Vlaams Belang en is het daarom onbespreekbaar dat Groen met de partij samenwerkt. Ze benadrukt dat 6 op de 10 inwoners van Ninove niet op Forza Ninove hebben gestemd.

Een foto die Guy D'haeseleer over "chocomousse" op Facebook heeft gepost (zie onder), noemt De Wever "walgelijk". "Maar 40 procent van de mensen heeft op die man gestemd, dat kan je niet afzweren." Al denkt hij niet een initiatief van D'haeseleer tot iets zal leiden.

Van Grieken zegt dat het om een foto van 2 jaar geleden gaat. "Gaan we het hele programma van Forza Ninove herleiden tot een wansmakelijke foto op Facebook?"

Videospeler inladen...

Van Grieken: "Het project Forza Ninove is een lokaal initiatief"

Volgens Van Grieken staat Forza Ninove niet gelijk aan Vlaams Belang, maar gaat het om een lokaal initiatief. Beke werpt meteen tegen dat zijn partijleden niet met Forza Ninove zullen samenwerken. Ook Rutten is niet van plan om Open VLD met Forza Ninove te laten samenwerken.

In Grimbergen werkt Open VLD wél samen met een oud-lid van Vlaams Belang. Rutten zegt dat ze gepaste maatregelen zal nemen als dat verbond niet helemaal koosjer zou zijn. "We besturen niet met extreemrechts en ook niet met extreemlinks."

Ook de N-VA werkt in Grimbergen samen het het oud-lid van Vlaams Belang. De Wever zegt dat hij de situatie heeft gescreend en dat die wat hem betreft "ok" is. Wat Forza Ninove betreft, zegt hij dat de monsterscore van de partij moet worden gerespecteerd. Hij begrijpt naar eigen zeggen niet dat sommige partijen wél met extreemlinks samen besturen, maar "hysterisch" worden als het over samenwerking met extreemrechts gaat.

Van Grieken: "Rechtse meerderheid van Vlaams Belang en de N-VA is op vele plekken mogelijk"

Voorzitter Tom Van Grieken van Vlaams Belang zegt dat het evident is dat zijn partij eindelijk wil meebesturen in sommige gemeenten. Hij stelt dat Vlaams Belang en de N-VA in vele gemeenten een rechtse meerderheid kunnen vormen. "Maar als De Wever opnieuw voor Groen, de socialisten of Open VLD kiest, wordt het een lange weg naar de verkiezingen van mei 2019."

Van Grieken stelt voorts dat de uitslag van Forza Ninove door iedereen wordt "geframed". De Wever zegt dat hij niet weet in welke mate Vlaams Belang en Forza Ninove samenvallen. Hij zegt wel dat de grootste partij het initiatief moet kunnen nemen, ook Forza Ninove. "Maar dat is mijn probleem niet, want in Ninove heeft de N-VA de verkiezingen verloren. Daar zijn we maar 1 van de vele spelers."

Volgens De Wever houdt Vlaams Belang het cordon sanitaire zelf in stand, onder meer omdat Filip Dewinter al 20 jaar zegt dat hij een stap opzij gaat zetten. Hij raadt Van Grieken aan om zich eindelijk van die "banvloek" te bevrijden, nu hij de baas is als voorzitter. Van Grieken werpt tegen dat Dewinter het helemaal niet slecht heeft gedaan in Antwerpen.

Hebben de verkiezingen de relatie tussen de N-VA en CD&V nationaal veranderd?

De Wever meent dat de lokale verkiezingen geen impact hebben op de relatie tussen zijn partij en CD&V op nationaal vlak omdat de verschuivingen te diffuus zijn. Bovendien stelt hij dat bij de lokale verkiezingen vooral het "merk" van de kandidaten een rol speelt, meer dan hun partij.

Volgens Rutten hebben vooral verjonging en vernieuwing geloond. "Investeren in een nieuwe, jonge generatie op het terrein, loont."

Videospeler inladen...

Blijft CD&V de volkspartij van Vlaanderen?

Volgens De Wever gaat de tweestrijd tussen de N-VA en CD&V om de grootste lokale partij gewoon door. Hij erkent dat CD&V sterker staat in West-Vlaanderen en Limburg, maar zegt dat zijn partij het in Antwerpen duidelijk beter doet. "Vroeg of laat zal dat in de plooi vallen. We hadden gehoopt nu al wat meer vooruit te gaan. Over 6 jaar opnieuw afspraak met de geschiedenis."

Beke kijkt naar eigen zeggen gewoon naar de cijfers. Hij herhaalt dat CD&V in 120 steden en gemeenten de grootste partij is en in meer dan 100 steden en gemeenten de burgemeester levert. "Op het lokale niveau zijn we de sterkste partij", zegt hij. Volgens hem staat CD&V ook sterk in steden. Hij vermeldt Roeselare en Genk. Over het algemeen noemt hij het beeld in de steden gemengd. "Daar komen we op een zero sum".

De Wever vindt dat Beke het te rooskleurig stelt. "Wij hebben wél de steden en de steden zijn de toekomst." In Gent wijt hij het magere resultaat aan "geknoei" van de lokale afdeling.

Videospeler inladen...

Crombez burgemeester van Oostende?

Crombez zegt dat de Stadslijst in Oostende alle democratische partijen heeft gecontacteerd. Hij ziet niet in waarom hij zelf burgemeester van Oostende zou moeten worden. Hij merkt op dat nog niet eens een meerderheid is gevormd, laat staan dat de posten zijn verdeeld.

Meyrem Almaci vindt ook dat het kartel SP.A-Groen in Gent het recht op initiatief heeft om de gesprekken op te starten. Rutten zegt dat het er niet toe doet wie wie uitnodigt. Ze vindt het opmerkelijk dat Rudy Coddens gisteravond nog kandidaat-burgemeester was, maar intussen de leiding binnen het kartel aan Groen heeft overgedragen.

Sowieso is het voor alle betrokken voorzitters duidelijk: Gent en Oostende zijn niet aan elkaar gekoppeld.

Crombez: "Het kartel staat niet onder druk in Gent"

Crombez bevestigt dat het kartel SP.A-Groen in Gent niet onder druk staat, zelfs al klinken Open VLD en CD&V hun lot aaneen. Volgens Rutten lokt haar partij daarmee geen patstelling uit. Ze meent dat lijsttrekkers De Clercq en Van Hecke elkaar als mens hebben gevonden. 

Crombez houdt vast aan het kartel als grootste groep in Gent. Hij erkent wel dat de verhoudingen binnen het kartel enorm zijn veranderd. Voorzitter Wouter Beke van CD&V vindt het vreemd dat het kartel nu Groen de gesprekken laat leiden, terwijl de SP.A voor de verkiezingen de leidende partner was.

Voorzitter Bart Dewever van de N-VA stelt dat de onderhandelingen hun beloop moeten hebben. Ook hij begrijpt niet dat Groen nu de leiding krijgt binnen het kartel.

Meest gelezen