Eeklo krijgt nieuwe burgemeester: Luc Vandevelde

Eeklo krijgt een nieuwe burgemeester: Luc Vandevelde van Stad met Stijl. De partij gaat een coalitie aan met Groen en Open VLD. Huidig burgemeester Koen Loete wordt met CD&V zwaar afgestraft en verdwijnt naar de oppositiebanken, naast N-VA. En SP.A is volledig buiten spel gezet.

Stad met Stijl (SMS) is met precies twintig procent van de stemmen de grootste partij in Eeklo. Danny Smessaert en Michel De Sutter verlieten CD&V en N-Va eerder dit jaar voor SMS en zijn allebei verkozen. Ook Luc Vandevelde, Marc Windey, Kelly De Vlaeminck en nieuwkomer Sandra Cooremans zijn verkozen.

CD&V is daarmee de tweede grootste partij van Eeklo, maar ze kwamen er niet aan te pas bij de coalitiegesprekken. CD&V zal dus zetelen in de oppositie, met zes verkozenen: huidig burgemeester Koen Loete, Dirk Van De Velde, Filip Smet, Odette Van Hamme, Rita De Coninck en Gertjan Blomme.

Tom Dice niet verkozen


Groen wint vier zitjes in de gemeenteraad: huidig schepen Bob D'haeseleer, Janick Smessaert, nieuwkomer Isaura Calsyn en muzikant
Mátyás Blanckaert. Zanger Tom Dice geraakte niet verkozen en bleef steken op 198 voorkeurstemmen.

Open VLD mag mee besturen met SMS en krijgt twee schepenen. Met 14,5 procent van de stemmen halen ze vier zetels en die zijn voor Christophe De Waele, Ann Van den Driessche, Janvier Buysse en Nicole De Munter.

De andere oppositiepartijen


N-VA haalt in Eeklo 17,9 procent en zes zetels, maar wordt net als CD&V niet meegenomen in de meerderheid. Ondanks de sterke score van frontvrouw Hilde Lampaert (1.228 voorkeursstemmen) nog eens zes jaar oppositie, dus. Ook Peter De Graeve, Danny Plaetinck, Rudi Desmet, Paul Verstraete en Nathalie De Coster zijn verkozen.

Vlaams Belang haalt opnieuw één zetel in Eeklo. Voor SP.A van huidig schepen Freddy Depuydt zit het er op. De partij zat in de meerderheid, maar geraakt deze keer niet eens verkozen. Ook de partijloze 'Echt Voor Eeklo' van Peter Pauwels haalt niet genoeg stemmen voor een zetel in de gemeenteraad.

kasto80

Meest gelezen