Videospeler inladen...

Almaci over uitnodiging De Wever: "Willen niet gebruikt worden als lapmiddel om druk te zetten op coalitiepartners"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is naar eigen zeggen "bijzonder benieuwd" over wat het gesprek met burgemeester Bart De Wever (N-VA) kan opleveren over een formatie in Antwerpen. "Maar we willen niet gebruikt worden als een lapmiddel om druk te zetten op de huidige coalitiepartners", maakt Almaci duidelijk in "Terzake".

De Wever heeft voor de verkiezingen steeds gezegd dat hij met zijn huidige meerderheid in Antwerpen verder zou willen doen. En dat kan hij ook na de gemeenteraadsverkiezingen, al is het erg nipt. Toch knoopt hij met verschillende partijen formatiegesprekken aan. Ook met Groen waarvan kopstuk Wouter Van Besien voor én na de stembusgang bestuur met de N-VA heeft uitgesloten.

Politiek analisten zien in die actie van Bart De Wever een mogelijke strategie om druk te zetten op zijn coalitiepartners Open VLD en CD&V. Hoe dan ook gaat Groen in op de uitnodiging van De Wever. Voorzitter Almaci vindt "pragmatiek en verantwoordelijkheidszin" belangrijk. "Maar we willen niet gebruikt worden als een lapmiddel om druk te zetten op de huidige coalitiepartners."

Volgens Almaci zijn er "een aantal" coalities van de N-VA met andere partijen mogelijk in Antwerpen. "En het water tussen ons en de N-VA is het diepst van allemaal", klinkt het. "Ik ga het gesprek met Bart De Wever afwachten. Ik ben benieuwd wat daar inhoudelijk gaat uitkomen, maar je ziet wel de verschillen."

"Wat Mathias De Clercq doet, gaat richting opportunisme"

Naar Gent dan. Daar eisen twee kampen de formatierol op: het kartel SP.A/Groen en Open VLD van Mathias De Clercq die zich heeft vastgeklonken aan CD&V. Is die demarche van de liberaal een poging om het kartel uiteen te halen? Groen-voorzitter Almaci benadrukt dat het kartel bestaat uit "teamspelers" en vindt het logisch dat SP.A/Groen de formatierol op zich neemt, want "op dit moment is het kartel de grootste". 

Omdat Groen binnen het kartel groter is geworden dan de socialisten legt Almaci ook een groene burgemeesterssjerp op tafel. "Maar principes gaan altijd voor op persoonlijke ambities. Ik krijg een beetje de indruk dat wat er nu gebeurt met mijnheer De Clercq geen pragmatiek is, maar eerder richting opportunisme gaat. Het gaat meer over hemzelf dan over het project voor Gent", stelt een kritische Almaci.

Bekijk hier het interview met Meyrem Almaci in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen