Videospeler inladen...

Burgemeester Ridouani over zijn partij: "Leuvens model kan voorbeeld zijn voor hele SP.A"

In "De afspraak" sprak de nieuwe Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani over zijn afkomst en over de resultaten van zijn partij de SP.A. De socialisten worden omschreven als verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook in Leuven ging de partij achteruit, maar kon ze toch de macht behouden. Volgens Ridouani kan zijn "Leuvens sociaal-democratisch model" een inspiratie zijn voor de hele SP.A.

Het was geen kleine schaduw om uit te treden, maar Mohamed Ridouani is er toch in geslaagd om het Leuvense  burgemeesterschap in de socialistische partij te houden. "Ik heb mezelf eerst een paar keer in de wang moeten knijpen om het te geloven. Maar nadien zijn we meteen begonnen aan de coalitieonderhandelingen. En dan hebben we een goed feestje gebouwd", zegt de nieuwe burgemeester Mohamed Ridouani in "De afspraak" op Canvas.

Ongeacht mijn kleur of afkomst heb ik deze uitslag behaald. Ik hoop dat dit inspirerend kan zijn voor jongeren die denken dat ze minder kansen hebben

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven (SP.A)

De gemeenteraadsverkiezingen waren geen succes voor de SP.A. Op veel plaatsen ging de partij fors achteruit. Ook in Leuven was er een verlies. De nieuwe burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A)  gelooft dat zijn "Leuvens model voor de sociaal-democratie" een voorbeeld kan zijn voor zijn partij in heel Vlaanderen. 

Ridouani is de eerste burgemeester met een migratieachtergrond van een Vlaamse centrumstad. "Het is iets wat ik vandaag en morgen nog even in de verf wil zetten. Ik hoop dat deze verkiezingsuitslag inspirerend kan zijn. Ongeacht mijn kleur of afkomst uit een arbeidersgezin heb ik dit resultaat kunnen neerzetten. Jongeren die denken dat ze minder kansen hebben kunnen misschien zeggen: "Hey, als ik me inzet, dan kan ik ergens geraken"", zegt Ridouani. 

De SP.A wordt bestempeld als de verliezer van de verkiezingen. Ook in Leuven ging de partij achteruit, maar toch bleef ze groter dan de N-VA en Groen.  Ridouani gelooft dat zijn aanpak aanslaat bij de Leuvenaars. "We hebben in Leuven de kaart van de vernieuwing getrokken, met een jonge lijsttrekker. De helft van de kandidaten op onze lijst waren nieuwe mensen, en die hebben het goed gedaan.

We moeten ons afvragen hoe we de solidariteit overeind kunnen houden tussen mensen die zorgbehoevend zijn en de brede middenklasse

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven (SP.A)

Waarom zijn partij overeind blijft in Leuven, maar op andere plaatsen niet, weet Ridouani niet. Maar hij hoopt dat zijn "Leuvens sociaal-democratisch model" een inspiratie kan zijn voor de rest van zijn partij. "We moeten ons afvragen hoe we de solidariteit overeind houden tussen mensen die zorgbehoevend zijn en de brede middenklasse. Dat hebben we in Leuven gedaan denk ik. Samen scharen we ons achter een mooi toekomstproject", aldus Ridouani.

Ridouani is slechts 39 jaar. Op de vraag of hij nog andere politieke ambities heeft, naast het Leuvens burgemeesterschap bleef hij vaag. "Ik doe momenteel wat ik het liefst doe: lokaal besturen", besluit Ridouani.

Meest gelezen