Mooiste boom van Vlaanderen staat in Lummen

De Onze-Lieve-Vrouwebeuk van Lummen heeft de verkiezing van Boom van het Jaar gewonnen. De rode beuk haalde meer dan 800 stemmen meer dan de plataan van Wippelgem, in Oost-Vlaanderen.

"Wat twee jaar geleden niet gelukt is met de duizendjarige eik is nu wel gelukt", zegt initiatiefnemer Christophe Vanderlinden. "We hebben de wedstrijd gewonnen met 3.595 stemmen, zo'n 800 meer dan de plataan in Oost-Vlaanderen."

De Onze Lieve Vrouwebeuk in Lummen valt op door zijn indrukwekkende wortels. De rode beuk is nog niet zo heel oud, zo'n 150 jaar. Hij is 26 meter hoog en heeft een stamomtrek van bijna 4,5 meter.

Toekomstplannen

Lummen gaat de overwinning vieren met een ceremonie aan de beuk. "Eind oktober, begin november willen we dat organiseren." Aan de beuk werden vroeger theaterstukken gespeeld en missen opgedragen. Het is de bedoeling om die draad weer op te pikken.

"De betonnen steuntjes van de banken staan er nog. Dus we willen nu af en toe weer eens een theaterstuk opvoeren aan de boom. Je zou het kunnen vergelijken met het openluchttheater in Bosland." 

Meest gelezen