Videospeler inladen...

Open VLD-burgemeester van Ninove hoopt op "beetje gezond verstand" bij N-VA

In Ninove weigeren Open VLD en Samen (dat bestaat uit CD&V, Groen en SP.A) om rond de tafel te gaan zitten met lijsttrekker Guy D'haeseleer van Forza Ninove, de grote winnaar van de verkiezingen. Hij kan dus alleen met N-VA een coalitie vormen. "Ik verwacht een beetje gezond verstand van N-VA", zegt de huidige burgemeester van Ninove, Tania De Jonge (Open VLD).

Zowel De Jonge als Veerle Cosyns, de lijsttrekker van Samen, vindt dat D'haeseleer aan zet is. "Het is heel duidelijk dat als je 40 procent van de stemmen haalt (en 15 van de 33 zetels), dat je dan aan zet bent", verwoordt De Jonge het.

Maar bij Open VLD moet D'haeseleer niet aankloppen. "Wij zijn niet bereid een coalitie te vormen met hem. We gaan zeker niet spreken met extreemrechts", aldus nog de liberale politica, die de voorbije drie jaar burgemeester was van Ninove. Ook Samen doet de deur dicht. "Het is belangrijk naar de kiezer toe om je verhaal te behouden", zegt Cosyns. "Maar ons verhaal is zó verschillend van dat van Forza Ninove, dat dat niet mogelijk zou zijn."

Om een meerderheid te vormen, kan Forza Ninove dus alleen nog aankloppen bij N-VA, dat 2 zetels haalde. Samen zouden ze een meerderheid hebben van 17 van de 33 zitjes. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei vanmorgen de toestand intern te willen bekijken. "De algemene lijn is dat wij met extremisten niet besturen, en dat blijft zo. Maar in Ninove is er een bijzondere situatie. Ik ben geen fan van monstercoalities om iemand uit te sluiten, maar ik ben er ook geen fan van om iemand van een extreme partij aan de sjerp te helpen", stelde De Wever.

De Jonge hoopt op "een beetje gezond verstand van N-VA". Indien D'haeseleer geen coalitie op de been zou kunnen krijgen, zal zij haar verantwoordelijkheid opnemen. Open VLD is in Ninove de tweede partij met 9 zetels, Samen heeft er 7.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag over Ninove in "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: Onze reporter Saskia De Schutter volgt de politieke ontwikkelingen in Ninove

Videospeler inladen...

Meest gelezen