Videospeler inladen...

"Qui avec qui" in Wallonië: kunnen PTB en Ecolo hun score verzilveren?

Ook in Wallonië is het politieke landschap hertekend na de lokale verkiezingen van gisteren. De traditionele partijen boeren grosso modo achteruit, terwijl de extreemlinkse PTB en Ecolo op winst staan. Zoiets kan niet zonder gevolgen blijven voor de coalitievorming. In Charleroi en Luik bijvoorbeeld wordt de PTB uitgenodigd voor gesprekken, terwijl Ecolo wacht op een initiatief van de PS in Bergen. 

In Charleroi, waar de PS een krappe absolute meerderheid heeft kunnen behouden, gaat huidig burgemeester Paul Magnette praten met de PTB over een nieuwe coalitie. "We hebben akte genomen van het feit dat de PS in Charleroi haar absolute meerderheid behoudt. We gaan praten, maar we zijn hier niet om het vijfde wiel aan de wagen te spelen", reageert PTB-kopstuk Germain Mugemangango.

Lees verder onder de foto.

Germain Mugemangango

In Luik gaat burgemeester Willy Demeyer (PS) praten met de PTB, met de lokale groene lijst Vert Ardent en met de MR. Hiermee komt allicht een eind aan decennialang gezamenlijk bestuur van PS en CDH, dat gisteren zowat werd gehalveerd.

De onderhandelingen in Luik zouden morgen beginnen.

Lees verder onder de foto.

Willy Demeyer
AFP

In Bergen wordt Nicolas Martin de nieuwe burgemeester. De PS behoudt haar absolute meerderheid in de Henegouwse hoofdstad. Lijsttrekker Martin behaalde  10.681 voorkeurstemmen, zo'n 3.000 meer dan lijstduwer en uittredend burgemeester Elio Di Rupo.

Ecolo boekt forse winst in Mons. Martin heeft al aangegeven dat hij met de groenen wil gaan praten.

Lees verder onder de foto. 

Nicolas Martin

In Namen kan burgemeester Maxime Prévot (CDH) door met zijn coalitie van CDH, MR en Ecolo. Prévot behaalde trouwens ook het meeste voorkeurstemmen in de Waalse hoofdstad: 12.825.

De PS moest gisteren een kleine 10 procent verlies slikken, maar blijft de op een na grootste partij. Desondanks blijft ze op de oppositiebanken zitten.

Lees verder onder de foto.

Maxime Prévot

In Doornik klikken PS en Ecolo zich aan elkaar vast voor een nieuwe linkse coalitie. Merkwaardig genoeg is het dienstdoend Paul-Olivier Delannois die de nieuwe burgemeester wordt, want hij haalde meer voorkeurstemmen op de PS-lijst dan minister-president Rudy Demotte.

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft de overwinning van de linkse coalitie erkend. De MR belandt op de oppositiebanken in Doornik.

Lees verder onder de foto.

Paul-Olivier Delannois

In Waver, de thuisbasis van premier Charles Michel (MR), behoudt de liberale Lijst van de Burgemeester nipt haar meerderheid. Lijsttrekster Françoise Pigeolet, die Michel tot nu toe verving als burgemeester, volgt hem nu op.

Zelf nam Michel deze keer geen deel aan het electorale strijdgewoel. In een reactie wijst hij op het verlies van grote concurrent PS, waardoor die PS en zijn eigen MR volgens hem nu verwikkeld zitten in een nek-aan-nekrace in Wallonië. Hij zegt dat de MR goed standhoudt op een moment waarop de traditionele partijen het moeilijk hebben.

Lees verder onder de foto.

Charles Michel
  • In Verviers heeft uittredend burgemeester Muriel Targnion (PS) al een akkoord met de MR, maar omdat PS en MR een erg krappe meerderheid hebben, wordt nog geprobeerd om Ecolo mee aan boord te hijsen.  
  • In Chaudfontaine kan minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) burgemeester blijven. Zijn lijst "Up! Unis pour Chaudfontaine" haalt een absolute meerderheid.
  • In Seraing behoudt de PS nipt haar absolute meerderheid. Burgemeester wordt Francis Bekaert(PS). Ondanks de schandalen rond ex-burgemeester Alain Mathot houdt de PS stand tegenover de oprukkende PTB.
  • In Herstal blijft burgemeester Frédéric Daerden aan zet. Zijn lijst PS-H haalt een absolute meerderheid. Daerden zelf heeft 5.091 voorkeurstemmen. 
  • In Bastogne behoudt de lijst LDB-CDH van CDH-voorzitter Benoît Lutgen een absolute meerderheid. De lijst Citoyens+ van zijn broer Jean-Pierre Lutgen belandt op de oppositiebanken.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen