Patriarch Kirill van Moskou leidt een eredienst.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Russische kerk breekt met patriarchaat van Constantinopel

De Russische orthodoxe kerk heeft de banden met het Oecumenische Patriarchaat van Constantinopel (Istanbul) verbroken. De patriarch van Moskou neemt het niet dat Oekraïne de toestemming heeft gekregen om een eigen, onafhankelijke kerk te stichten.

De patriarch van Constantinopel (Istanbul), hoofd van de orthodoxe kerken, verleende vorige week "autocefalie"  aan de Oekraïense orthodoxe kerk. Dat betekent dat die voortaan een autonome kerk is, los van de Russische waar ze al meer dan duizend jaar deel van uitmaakte. 

Bovendien erkende de patriarch de door Moskou geëxcommuniceerde Oekraïense leider Filaret Denisenko als patriarch van de autonome Oekraïense kerk. 

De beslissing is een slag in het gezicht van Rusland, en van president Vladimir Poetin die goede relaties met de kerkleiders in zijn land heeft uitgebouwd. 

Het patriarchaat van Moskou verbreekt nu op zijn beurt de banden met de patriarch van Constantinopel (Istanbul). "We kunnen niet langer samen erediensten vieren, onze priesters zullen niet meer kunnen deelnemen aan de liturgieën met die van het Patriarchaat van Constantinopel. We kunnen het contact niet meer onderhouden met deze kerk, die zich in een toestand van schisma bevindt."

Oekraïne had al langer om de afscheuring van de Russische kerk gevraagd, vooral na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De vraag ging nog luider klinken nadat Rusland in 2014 het Oekraïense schiereiland Krim had aangehecht en pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne steunde.

Meest gelezen