Archieffoto Afghanistan

Save the Children: "Het terugsturen van Afghaanse kinderen moet onmiddellijk stopgezet worden"

“De terugkeer van kinderen naar Afghanistan moet onmiddellijk stopgezet worden”, dat vraagt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Save the Children. In een nieuw rapport toont de organistie dat verschillende Europese landen Afghaanse kinderen terugsturen, maar dat de veiligheid in het land erg is achteruitgegaan. Bovendien worden de kinderen er vaak aan hun lot overgelaten. “Er is zelden een plan voor re-integratie.” 

“We willen de aandacht vestigen op de veiligheidssituatie in Afghanistan. We hebben 53 kinderen geïnterviewd die teruggestuurd werden vanuit Europa naar Afghanistan en daaruit blijkt dat de kinderen zich absoluut niet veilig voelen na terugkeer”, dat zegt Karen Mets van Save the Children (STC). In het rapport “Van Europa naar Afghanistan: ervaringen van teruggekeerde kinderen” heeft STC de voorbije vijf jaar het terugkeerbeleid van de Europese Unie en de Noorse overheid onderzocht. 

Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf kinderen in Afghanistan benaderd werd door gewapende groeperingen die hen probeerden te rekruteren. Slechts 16 kinderen gingen in Afghanistan nog naar school. Bovendien toont het rapport dat bijna de helft van de kinderen alleen aankwam of door politie werd begeleid. En dat er slechts voor drie een specifiek herintegratieplan was uitgewerkt.

(Lees verder onder foto)

De veiligheidssituatie in Afghanistan is de laatste jaren sterk achteruitgegaan

Archieffoto Afghanistan

“Overheden nemen geen enkele verantwoordelijkheid en laten bijzonder kwetsbare kinderen aan hun lot over van zodra ze in Afghanistan landen", gaat Mets verder. “Vele van die kinderen zijn nog nooit in Afghanistan geweest of de gezinnen die teruggestuurd worden komen in regio’s terecht waar ze nog nooit zijn geweest”, vertelt Mets. "De veiligheidssituatie in Afghanistan is de laatste jaren sterk achteruitgegaan. Steden die traditioneel iets veiliger waren zoals Herat en Kaboel, zijn onveiliger geworden”

Er is onvoldoende opvolging in Afghanistan. Kinderen, die op zich al erg kwetsbaar zijn, raken geïsoleerd en worden blootgesteld aan ernstige veiligheidsrisico’s

Volgens het onderzoek is er ook erg veel onduidelijkheid over hoeveel kinderen er worden teruggestuurd naar het land. De organisatie klaagt dan ook de gebrekkige coördinatie tussen de Europese landen en de Afghaanse overheid aan. “Er is onvoldoende opvolging in Afghanistan. Kinderen, die op zich al erg kwetsbaar zijn, raken geïsoleerd en worden blootgesteld aan ernstige veiligheidsrisico’s", stelt Mets.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Afghanistan

“Politieke druk neemt toe”

Volgens Mets neemt in bepaalde landen de politieke druk toe om steeds meer mensen terug te sturen naar Afghanistan. “Het aantal mensen dat teruggestuurd wordt is niet gestegen, maar de druk stijgt wel. Steeds meer regeringen zijn ook aan het onderhandelen met Afghanistan om steeds meer kinderen, ook niet-begeleide minderjarigen, terug te sturen”, aldus Mets. 

(Lees verder onder foto)

Steeds meer regeringen zijn aan het onderhandelen met Afghanistan om steeds meer kinderen terug te sturen 

Archieffoto Afghanistan

“Stop terugkeer onmiddellijk”

De organisatie roept de bevoegde overheden op om de terugkeer van kinderen en adolescenten onmiddellijk stop te zetten, "tot de situatie er is gestabiliseerd". Ze vragen om het belang van het kind te laten primeren in terugkeerprocedures. Ze vinden dat de kinderen beter voorbereid en geïnformeerd moeten worden. Bovendien moet er meer coördinatie komen met de Afghaanse overheid voor een duurzaam migratie- en terugkeerbeleid.

(Lees verder onder foto)

Archieffoto Afghanistan

2018 dodelijkste periode in laatste 10 jaar

Recente cijfers van de Verenigde Naties tonen aan dat de eerste helft van 2018 de dodelijkste was in het laatste decennium voor Afghaanse burgers. Er vielen bijna 1.700 doden en duizenden gewonden, er werden 365 kinderen gedood en 992 kinderen verwond. Daarnaast is er ook een zorgwekkende stijging van het aantal aanslagen op scholen.

In 2017 werden er vanuit Europa 4.260 mensen teruggestuurd naar Afghanistan, in 2016 waren dat er zo’n 8.000. “Vanuit België werden er vorig jaar 57 mensen teruggestuurd“, gaf Mets mee. 

Het onderzoek komt er net voor de Europese Raad van 17 en 18 oktober in Brussel. Daar zullen onder andere de thema’s migratie en binnenlandse veiligheid op de agenda staan. De organisatie hoopt dat de Europese leiders rekening zullen houden met de resultaten van het rapport.

Archieffoto Afghanistan

Meest gelezen