Videospeler inladen...

John Crombez blijft voorzitter van SP.A: partij blijft hem steunen ondanks slechtere verkiezingsuitslag

Sp.a heeft niet haar beste resultaat neergezet bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar toch blijft de partij zich achter haar voorzitter John Crombez scharen, zo blijkt na het partijbureau. "Het partijbureau wil dat ik het zelf in handen neem om de verkiezingen van 2019 voor te bereiden", zegt Crombez.

Door de slechte resultaten voor de SP.A stond de positie van de voorzitter ter discussie. John Crombez had zijn lot verbonden aan de resultaten in de centrumsteden.  De partij heeft wel nog steeds Leuven en Vilvoorde in handen, maar is Brugge bijvoorbeeld alvast verloren, en in Gent en Oostende liggen nog vraagtekens. Mindere resultaten dus, maar toch blijft de partij zich achter haar voorzitter scharen, zo blijkt nu na het partijbureau.

Ik moet bescheiden zijn, maar mag ook mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen

John Crombez, voorzitter SP.A

"Het partijbureau wil dat ik de zaken zelf in handen neem, om de verkiezingen van 2019 voor te bereiden. Ik moet bescheiden zijn, maar mag ook mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen", zegt Crombez. Hij erkent wel dat de partij moet vernieuwen. "We waren al bezig aan een vernieuwingsoperatie, en we zien dat waar vernieuwd is, we beter scoren. Kijk naar Vilvoorde, waar burgemeester Hans Bonte een fantastisch resultaat haalt. Die vernieuwing moet dus verdergezet worden", zegt Crombez. 

Over de coalitievorming in Gent, wil Crombez weinig kwijt. Maar hij staat wel achter de beslissing van partijgenoot Rudy Coddens om zijn burgemeestersambitie te laten varen, mogelijk ten voordele van een Groene burgemeester. "In Gent blijft het kartel de grootste, en Groen blijkt de meest verkozenen te hebben binnen het kartel. Dan is het normaal dat Rudy dat doet, en het siert hem ook", zegt Crombez.

Bekijk hier het interview van journalist Rob Heirbaut met John Crombez:

Videospeler inladen...

Kopstukken pleiten voor vernieuwing

De kopstukken van S.PA scharen zich dus achter hun voorzitter, maar eisen wel verdere vernieuwing. "We gaan op veel plaatsen achteruit of zijn geen deel meer van de coalitie, dus dit is niet goed. Ik denk dat we de tijd moeten nemen om te bekijken wat er gebeurd is", zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.

Ook Bert Anciaux pleit daarvoor. "We moeten de partij grondig vernieuwen, dat is duidelijk, want de resultaten zijn voor ons niet positief, maar die vernieuwing moet vanzelfsprekend mét John gebeuren", zegt Anciaux. 

Meest gelezen