Grensovergang Jordanië
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Syrië heropent grensovergang met Jordanië

Een strategische grensovergang tussen Syrië en Jordanië is officieel opnieuw geopend, drie jaar na de sluiting. De grensovergang van Nassib ging in 2015 dicht nadat de rebellen de controle erover verworven. Ook een belangrijke grenspost met Israël op de Golanhoogten ging weer open.

De grenspost van Nassib (Jabir volgens de Jordaniërs) ligt op een van de belangrijkste wegen tussen Syrië en Jordanië, ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de Jordaanse hoofdstad Amman. De rebellen bezetten de belangrijkste handelsroute in april 2015 vooraleer de Syrische regeringstroepen hen in juli dit jaar verjoegen.

Nassib is een strategische oversteek voor Syrië en Jordanië en vormt de belangrijkste toegangspoort voor beide landen tot de olierijke Golfstaten. Volgens persbureau Reuters stond er een burger te wachten toen de grensovergang vanochtend om 7 uur werd geopend. Later werd het wel veel drukker. 

Grensovergang Israël

Syrië zag ook een andere grensovergang opengaan, namelijk de Quneitra-passage, die het Syrische deel van de Golanhoogten verbindt met het door Israël bezette deel. De passage was sinds augustus 2014 dicht door van hevige gevechten tussen de Syrische regering en rebellen.

Deze zomer slaagde de Syrische regering erin opnieuw de controle te verwerven over het stad Quneitra en sinds augustus zijn er in de regio opnieuw patrouilles actief van de VN-missie UNDOF. De grenspost in kwestie werd voor zijn sluiting vooral gebruikt door UNDOF-waarnemers en druzen die op het door Israël bezette deel van de Golanhoogte wonen om naar Syrië te gaan studeren, werken of trouwen.

Grensovergang Israël
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen