"Toen ik de helikopter zag, ben ik beginnen huilen als een klein meisje"

Begin vorige week deed Michael Buckingham zijn beste stapschoenen aan om een lange bergwandeling te maken op Grouse Mountain in de Canadese provincie British Columbia. Daarbij rekende de Brit op een app om hem de beste wandelroute aan te duiden. Maar het blindelings vertrouwen in de app bracht hem in grote problemen en vooral op een erg ongewone plaats. Uiteindelijk moest de plaatselijke 'North Shore Rescue' een helikopter inzetten om Buckingham uit zijn hachelijke situatie, op de rand van een steile bergwand, te redden.

Buckingham gaf, eens bekomen van deze ervaring, op diverse Canadese nieuwsmedia uitleg over hetgeen hem overkomen was: "Mijn plan was om voor het donker terug op de startplaats te zijn, maar de terugtocht duurde langer dan verwacht. En dat had alles te maken met de app die ik op mijn iPhone volgde en die helemaal geen rekening hield met de steile hellingen van het terrein waar ik wandelde. Toen ik besefte dat de app me naar deze duizelingwekkende bergwand geleid had, wist ik dat ik in de problemen zat."

"Ik ben dan beginnen panikeren en een volledig overwoekerd pad beginnen volgen, terwijl het intussen meer en meer mistig werd. Bovendien werd ik almaar meer moe."

"Ik heb daar 15 uur lang gezeten en dacht dat ik ging sterven."

(klik op het pijltje rechts om een duidelijker beeld te krijgen van waar Buckingham zich bevond)

"Ik besef niet hoe ik uiteindelijk op die plaats terechtgekomen ben. Ik had immers geen touw of klimmateriaal bij me. Ik had ook niet door dat ik op een bergwand zat. Om de eenvoudige reden dat ik niets meer kon zien. Maar ik dacht wel dat, als ik nu nog verder stap, dan wordt dat mijn dood."

"Mijn vriendin noemt me nu al lachend een berggeit."

Uiteindelijk wist hij een andere wandelaar die hij eerder op de dag ontmoet had en wiens nummer hij op zijn gsm opgeslagen had te bereiken. Die belde dan weer de reddingsdiensten, die een helikopter uitstuurden. Maar door de slechte zichtbaarheid moest die de reddingsactie al snel staken. Het was pas de volgende dag dat Buckingham kon gered worden. "Ik huilde als een klein meisje toen ik de helikopter zag", aldus de Brit, "Ik kan hen nu echt niet genoeg bedanken. Als ik er terug aan denk, komen opnieuw de tranen in mijn ogen."

Een medewerker van de reddingsdienst gaf toe dat de situatie waarin Buckingham verzeild geraakt was, "erg extreem was en dat een goede voorbereiding bij deze wandelingen wel degelijk noodzakelijk is."

Meest gelezen