Van Grieken tevreden na verkiezing: "Electoraal gewicht verschuift richting Vlaams Belang"

Na de lokale verkiezingen maken alle partijen de balans op. Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, klinkt tevreden. "De verkiezingen van 14 oktober hebben het Vlaams Belang opnieuw op de politieke kaart gezet", zegt hij. In Antwerpen is de lokale afdeling "gematigd tevreden". De partij stelt voor om waar dat kan meerderheden te vormen met N-VA. Dat scenario is weinig waarschijnlijk, want tegen Vlaams Belang geldt nog steeds een cordon sanitaire. 

"De verkiezingen van 14 oktober hebben het Vlaams Belang opnieuw op de politieke kaart gezet", zegt de voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken. "Vlaams Belang is nu vertegenwoordigd in 140 in plaats van 100 gemeenten, met 356 verkozenen tegen 214 zes jaar geleden, een toename van bijna 70 procent", rekent hij uit.

De partij wijst op enkele gemeenten in het bijzonder. Denderleeuw met 26 procent voor Vlaams Belang en Ninove met zowaar 40 procent voor Forza Ninove springen er uit. Maar Van Grieken noemt ook onder andere Meerhout (18 procent), Stabroek (20 procent) en Turnhout (18 procent).

"Dat wij ondanks moeilijke omstandigheden - vreemdelingenstemrecht en 105.000 nieuwe Belgen - toch fors vooruitgaan, is een enorme electorale prestatie", meent Van Grieken. 

Uitgestoken hand naar N-VA

In zestien gemeenten hebben Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid, benadrukt de voorzitter. Dat is zo in Aalst, Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Boom, Brasschaat, Brecht, Edegem, Evergem, Izegem, Lille, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem en Wommelgem.

Het Vlaams Belang reikt de hand aan N-VA om samen meerderheden te vormen.

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang

"Het Vlaams Belang reikt dan ook klaar en duidelijk de hand om samen met de N-VA in die gemeenten meerderheden te vormen. Zo kunnen we de wil van het volk omzetten in daden. De N-VA moet er niet uit, het Vlaams Belang moet erin", roept de Vlaams Belangvoorzitter op. Dat N-VA samen met Vlaams Belang zou besturen is weinig waarschijnlijk. Momenteel geldt namelijk een cordon sanitaire tegen het Belang. 

"Gematigd tevreden" in Antwerpen

In Antwerpen is de lokale afdeling van Vlaams Belang "gematigd tevreden" met de verkiezingsuitslag. De partij eindigt er op 6 zetels, één meer dan zes jaar geleden.

Filip Dewinter wordt er wel de tweede populairste politicus. Met meer dan 18.000 voorkeurstemmen haalt Dewinter meer stemmen binnen dan Wouter Van Besien (Groen), Peter Mertens (PVDA) en Kris Peeters (CD&V). Hij moet enkel Bart De Wever laten voorgaan.

"We werden gesandwicht tussen aan de ene kant Bart De Wever en aan de andere kant het linkse blok", zegt Filip Dewinter. Volgens de analyse van de Antwerpse afdeling scoren ze opvallend minder in Borgerhout en Antwerpen, waar "de vervreemding het grootst is."

Meest gelezen