Veel tevredenheid bij N-VA: "We zijn zeer goed bezig. Partij heeft zich meer dan op de kaart gezet"

De verschillende N-VA-kopstukken reageren tevreden op de uitslag die hun partij gisteren heeft behaald bij de lokale en de provinciale verkiezingen. De N-VA is weliswaar nog niet de grote Vlaamse volkspartij, maar dat zal in de toekomst nog wel gebeuren, klinkt het. Partijvoorzitter Bart De Wever beschouwt de stembusgang als "de verkiezingen van personen" en geeft toe dat zijn partij op nationaal vlak iets achteruitgaat.

Veel tevreden maar vermoeide gezichten op het N-VA-partijbestuur. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans heeft als verantwoordelijk minister een zware dag achter de rug. Ze is tevreden. "Niet alleen voor de partij, maar ook als bevoegd en verantwoordelijk minister in Vlaanderen. Dit is eigenlijk zeer vlot verlopen", zegt ze.

Homans wijst er graag op dat de N-VA het in Antwerpen beter heeft gedaan dan was verwacht. Maar er is meer: "De rand rond Antwerpen kleurt echt geel. Ook in de andere provincies doen we het heel goed, niet alleen op lokaal maar ook op provinciaal niveau."

De toekomst oogt veelbelovend. "We werken verder. We zijn zeer goed bezig en onze partij heeft zich meer dan op de kaart gezet gisteren."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Partijvoorzitter Bart De Wever geeft toe dat de N-VA er op nationaal vlak iets op achteruitgaat. "De achteruitgang is niet dramatisch maar ze is er", zegt hij. Maar de N-VA is niet alleen, want ook CD&V, Open VLD en voral SP.A boeren achteruit. 

"We zien dat we het slecht doen in West-Vlaanderen. We gaan dat heel goed moeten bekijken", zegt De Wever, die erop wijst dat de N-VA in Antwerpen wel goed scoort. "Voor het overige zie je dat het een verkiezing van de personen is geworden", zegt hij nog.   

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Ook een goed gevoel bij Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy uit Melle, in Oost-Vlaanderen. "Over heel Vlaanderen houden we relatief goed stand, zeker als je kijkt naar de provinciale verkiezingen. Daar zijn we toch op heel veel plaatsen de grootste partij geworden."

"Je ziet duidelijk een tendens dat we beloond worden waar we goed bestuurd hebben", aldus Gryffroy. 

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

"Er zijn plussen en er zijn minnen, maar het globale beeld is zeker positief voor wat mij betreft", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt, die in het Mechelen van Bart Somers naast de prijzen dreigt te grijpen.

"Ik denk dat we echt wel wat vooruitgaan nu, maar er is nog heel veel werk aan de winkel voor we zijn waar we graag zouden willen zijn", aldus Van Overtveldt. Beter dan maar in 2024?

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zette in Lubbeek een puike score neer, maar vindt dat het grotere plaatje  er goed uit ziet. "In onze regio gaan we vooruit qua besturen. Qua burgemeesters normaal gezien ook. De provincie zit ook goed."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Vlaams minister Philippe Muyters is ook tevreden met wat hij vandaag ziet, en heus niet alleen met de score in zijn woonplaats Edegem. "Als je vergelijkt met wat we hebben bereikt en wat was aangekondigd, ben ik tevreden dat we ons op veel plaatsen echt hebben kunnen versterken of bewaren wat we hadden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen