Videospeler inladen...

Alle Gentse stemmen zijn geteld, welke coalities zijn er mogelijk?

Nu Open VLD en CD&V zich in Gent aan elkaar hebben vastgeklikt, moeten ze op zoek naar minstens één andere partij om een meerderheid te vormen. Open VLD (15 zetels) heeft samen met CD&V (4 zetels) nog 8 zetels te kort voor een meerderheid in Gent. Welke coalities zijn er mogelijk in Gent?

1. Met het kartel

Open VLD en CD&V hebben samen 19 zetels. Als het integrale kartel van SP.A-Groen erbij komt hebben ze een ruime meerderheid van 13 zetels. Het kartel is in deze meerderheid met 21 zetels de grootste. De groenen hebben al laten weten dat ze een groene burgemeester wel zien zitten. Dat wordt moeilijk voor Open VLD en CD&V die de liberaal Mathias De Clercq burgemeester willen zien worden.

Mogelijk komt het hier dus aan op de voorkeursstemmen. Liberaal Mathias De Clercq behaalt met 24.058 veruit het meeste voorkeursstemmen. SP.A'er Rudy Coddens staat op de tweede plaats met 17.954 stemmen. De top 3 wordt afgesloten door Groen-kopstuk Filip Watteeuw met 13.183 stemmen.

2. Het kartel sneuvelt

Hoewel het kartel SP.A-Groen op verlies staat, is het eigenlijk enkel de SP.A die verliest. Binnen het kartel verliezen zij verschillende zetels en stranden ze op 7. Groen wint net enkele zetels en haalt met 14 van de 21 zetels de overhand.

Als onder druk van Open VLD en CD&V het kartel springt, kan er een meerderheid gevormd worden met enkel de groene verkozenen. Ook hier is het de vraag of de groenen kunnen worden overtuigd om Mathias De Clercq de burgemeesterssjerp te gunnen, zoals Open VLD en CD&V willen.

3. Met kartel en CD&V valt alsnog af

Als Open VLD en de kartellijst de handen in elkaar slaan hebben ze een ruime meerderheid van 8 zetels. CD&V is dus niet nodig. Nu Open VLD en CD&V samen een coalitie willen, lijkt deze meerderheid weinig waarschijnlijk.

4. Kartel sneuvelt, CD&V valt alsnog af

Zelfs als het kartel springt, hebben Open VLD en Groen voldoende stemmen om een meerderheid t van twee zetels te behalen. De CD&V is mathematisch niet nodig. Omdat Open VLD en CD&V samen een coalitie willen vormen is ook dit weinig waarschijnlijk.

5. Kartel sneuvelt, N-VA vervangt CD&V

Als het kartel springt kan Open VLD ook een coalitie maken met SP.A en N-VA in de plaats van CD&V. Nu Open VLD en CD&V hun lot verbonden hebben, is dat weinig waarschijnlijk. Bovendien vormt Open VLD dan een coalitie samen met de verliezers van de verkiezing.

6. Weinig waarschijnlijke alternatieven

Mathematisch is ook nog een nipte meerderheid mogelijk met Open VLD, CD&V, N-VA en PVDA. Maar vooral die laatste partij ligt bij veel andere partijen moeilijk. En dan is er ook nog de mogelijkheid SP.A-Groen, CD&V en PVDA. Door het cordon sanitair zijn ook de mogelijke meerderheden met het Vlaams Belang weinig waarschijnlijk.

Een niet onbelangrijke nuance in deze is ook nog dat in vergelijking met de vorige legislatuur twee bijkomende zitjes in de gemeenteraad te verkiezen waren.

Meest gelezen