Wie zijn de stemmenkanonnen tijdens deze verkiezingen?

De stemmen zijn bijna allemaal geteld, de kaarten zijn geschud. Maar wie zijn de stemmenkanonnen van deze verkiezingen? Achter wiens naam kleurde u massaal het bolletje? We zetten het op een rijtje.

Antwerpen met Bart De Wever

Incontournable, zo kunnen we Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen het best omschrijven. Maar liefst 76.702 kiezers kleurden het bolletje achter zijn naam. In Antwerpen steekt hij er op die manier met kop en schouders bovenuit. Het eerste achtervolgende stemmenkanon in Antwerpen is Filip Dewinter (Vlaams Belang) met 18.097. De top drie wordt vervolledigd door Wouter Van Besien (Groen) met 16.969. 

Andere grote namen uit Antwerpen? Jinnih Beels (SP.A) kreeg 12.815 stemmen achter haar naam, iets meer dan Peter Mertens (PVDA), waar 11.842 mensen persoonlijk op stemden. Kris Peeters van CD&V haalde nog net de 10.000, Philippe De Backer (Open VLD) moet tevreden zijn met 5.524 voorkeursstemmen.

Gent met Mathias De Clercq

In Gent rijft Mathias De Clercq (Open VLD) 24.058 voorkeurstemmen binnen. Zijn partij is niet de groiotste in de Arteveldstad, maar hij is er wel de stemmenkampioen. Hij laat Rudy Coddens (SP.A-Groen) ver achter zich, die het moet stellen met 17.954 voorkeurstemmen. Coddens doet het wel aanzienlijk beter dan zijn groene bondgenoten Elke Decruyenaere (10.657) en Filip Watteeuw (13.183).

De andere Gentse kopstukken moeten het met veel minder stellen. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) kreeg 5.879 rode bolletjes achter haar naam, gevolgd door Mieke Van Hecke (CD&V) met 4.148, Tom De Meester (PVDA) met 3.794 en Johan Deckmyn (VB) met 2.461.

Mechelen met Bart Somers

Nog een stemmenkanon waar niemand omheen kan? Bart Somers, burgemeester in Mechelen en lijsttrekker voor de Stadslijst. Bart Somers heeft maar liefst 15.597 voorkeursstemmen achter zich geschaard. De eerste achtervolger is Kristof Calvo, de lijstduwer, met 3.607 stemmen. 

Brugge met Dirk De Fauw

Brugge krijgt een nieuwe burgemeester: CD&V’er Dirk De Fauw. Net geen 15.000 kiezers spraken hun voorkeur voor hem uit, een pak meer dan voor Franky Demon (CD&V) en huidig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Zij kregen allebei rond de 8.000 voorkeursstemmen achter hun naam.

Genk met Wim Dries

Ook Wim Dries is populair. In Genk kreeg hij 11.926 voorkeursstemmen, een paar duizend meer dan Zuhal Demir (N-VA), die er 8.200 kreeg.

Roeselare met Kris Declercq

Ook Roeselare heeft zijn voorkeur duidelijk uitgesproken. De inwoners stemden massaal voor burgemeester Kris Declercq (11.447 voorkeursstemmen). De eerste achtervolger haalde “maar” 2.340 voorkeursstemmen.

Aalst met Christoph D’Haese

De Aalstenaar heeft ook duidelijk zijn voorkeur uitgesproken. 11.081 mensen kleurde het bolletje achter de naam van burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Sarah Smeyers van N-VA is op achtervolgen aangewezen, met 3.504 voorkeursstemmen.

Leuven met Mohamed Ridouani

In Leuven heeft Mohamed Ridouani 10.059 mensen achter zich geschaard. Dat is méér dan zijn voorganger Louis Tobback, die gisteren de burgemeesterssjerp aan de haak hing. Opvallend, als lijstduwer kreeg Tobback nog 2.395 voorkeursstemmen. Daarmee is hij de tweede man bij SP.A en de zesde man in Leuven. Lorin Parys staat op de tweede plaats met 7.217 voorkeursstemmen.

Kortrijk met Vincent Van Quickenborne

Waar Vincent Van Quickenborne zes jaar geleden nog bakken kritiek kreeg omdat hij winnaar CD&V buitenspel zette. Maar daar was gisteren weinig van te merken, Open VLD deed het bijzonder goed in Kortrijk. En Vincent Van Quickenborne zelf? Die kreeg 9.339 voorkeursstemmen achter zijn naam, bijna 6.000 meer dan Philippe De Coene van SP.A.

Hasselt met Steven Vandeput

In Hasselt hebben ze dan weer voor een ommezwaai gezorgd en mag Steven Vandeput (N-VA) zich vanaf nu burgemeester noemen. 8.704 kiezers gaven hun persoonlijke stem aan hem. De vorige burgemeester, Nadja Vananroye van CD&V kreeg er 5.271.

Ninove met Guy D’Haeseleer

In Ninove zette Forza Ninove een monsterscore neer. De rechtse partij scoorde 40 procent. Lijsttrekker Guy D’Haeseleer kreeg 8.173 voorkeursstemmen. D’Haeseleer kreeg meer dan 30 procent van de kiezers achter zich. Op een tweede plaats volgt Tania De Jonge van Open VLD met 4.861 persoonlijke stemmen.  

Knokke-Heist met Leopold Lippens

Nog iemand die boven die grens van 30 procent zit, is Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist. Met 7.420 voorkeursstemmen laat hij alle andere kandidaten achter zich, Piet De Groote van dezelfde lijst kreeg 3.495 stemmen achter zich.

En de kleinere gemeenten?

Maar het stopt niet. Ook in vele kleinere gemeenten haalden kandidaten soms ongelooflijk veel voorkeursstemmen. Zo haalde Koen Metsu (N-VA) 5.361 voorkeursstemmen in Edegem, Jeroen Van Laer (Groen) haalde er 1.009. In Lochristi haalde Open VLD een absolute meerderheid met meer dan 5.000 stemmen voor Yves Deswaene (tegenover 1.342 stemmen voor Sandro Di Nunzio). Ook in Aalter is er een absolute meerderheid, van CD&V. Lijsttrekker Pieter De Crem haalde 4.911 stemmen, Patrick Hoste haalde er 2.274.

Meest gelezen