Wie wordt de nieuwe minister van Defensie? "Zuhal Demir ligt in poleposition"

De huidige minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wordt burgemeester van Hasselt en stapt voor het eind van dit jaar op uit de federale regering. Wie volgt hem op? Zuhal Demir uit Limburg lijkt alvast in poleposition te liggen. Al maakt ook staatssecretaris en Defensiespecialist Theo Francken een kans.  

Meer dan warmhouder

Steven Vandeput geeft aan dat hij voor het begin van het jaar wil stoppen als minister. Dat betekent dat de nieuwe minister van Defensie maar op post zou blijven tot en met 26 mei 2019. Mogelijk wil minister Vandeput wel nog het erg heikele dossier van de opvolger van de F-16 mee laten landen. Verwacht wordt dat er geen beslissing komt voor het staatsbezoek van de Franse president Macron in november. Het zou weinig galant zijn van premier Charles Michel (MR) om Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te kopen, net voor zo’n Frans bezoek. Zeker omdat ook Frankrijk nog steeds officieus meedingt.

Nicolas Lambert

De nieuwe minister van Defensie is hoe dan ook meer dan een warmhouder tot de verkiezingen in mei. Als de regeringsvorming aansleept, wat in het verleden wel eens het geval is gebleken, dan zal de nieuwe minister van Defensie mogelijk maandenlang op post moeten blijven als aftredend minister in een regering van lopende zaken. Grote internationale crisissen of aanslagen houden geen rekening met de binnenlandse politieke agenda. En dus moet de man of vrouw op Defensie uit het juiste politieke en diplomatieke hout gesneden zijn om ook in crisistijd te kunnen beslissen over bijvoorbeeld de operationele inzet van onze militairen in binnen- of buitenland.

De Limburgconnectie

Steven Vandeput was binnen de regering het Limburgse gezicht. Het zou ook de N-VA goed uitkomen om naar de verkiezingen in 2019 te kunnen trekken met een sterk profiel in Limburg.

Ja, ook in Duitsland, Nederland en Frankrijk is een vrouw minister van Defensie

In poleposition om Vandeput op te volgen ligt zo Zuhal Demir. Ze komt uit Genk en is vandaag al lid van de regering als staassecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen. Door haar een upgrade als minister te geven, hoeven er geen verschillende wissels te worden doorgevoerd. Demir is populair, en heeft voorlopig geen kansen om lokaal door te groeien. Haar huidige portefeuille zou ook toelaten om er tijdelijk Defensie bij te nemen. En ja, ook in Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn de ministers van Defensie allemaal vrouwen.

Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad (Limburg) is haar grote uitdager. Grosemans is een vertrouwelinge van Vandeput, en kent de heikele legerdossiers als voorzitster van de Kamercommissie Defensie als geen ander. Tijdens de F-16  saga werd ze al met succes de linie ingestuurd. Grosemans scoorde lokaal wel vrij zwak en weegt wellicht nog te licht voor een ministerpost.

De Defensiespecialist

Niet zo lang geleden was huidig Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dé defensiespecialist van de N-VA. Als goed geïnformeerd kamerlid legde hij toenmalig Minister van Defensie Pieter De Crem ettelijke keren het vuur aan de schenen. Francken, goudhaantje van de N-VA en populairste politicus zou meteen als Minister de verkiezingen kunnen ingaan, een upgrade. Francken is intussen gepokt en gemazeld in de nationale politiek en meer dan ministeriabel. Nadeel is dat Francken nu al een erg zware portefeuille heeft, die hem bovendien al erg veel media-aandacht oplevert.

Het witte konijn?

Het is niet helemaal uitgesloten dat Bart De Wever alsnog een nieuw gezicht naar voor zou schuiven, al is die kans eerder klein. Nadeel is ook dat dat als een vernedering zou kunnen worden gezien door de huidige twee N-VA-staatssecretarissen binnen de regering, Demir Zuhal en Theo Francken.

Op het lijstje van De Wever zouden dan namen kunnen staan als Peter De Roover of Valerie Van Peel. Maar alle twee zijn geen stemmenkampioenen en komen uit het Antwerpse of de directe omgeving ervan. Ook bij Annick De Ridder speelt het Antwerpen-effect. Sarah Smeyers haalde dan weer een erg sterke score in Aalst, waar N-VA een monsterscore neerzet. Maar Smeyers is toch vooral lokaal bekend.  

Meest gelezen