James Arthur Photography

Wouter Beke (CD&V): "Blijven lokaal afgetekend de grootste partij van Vlaanderen"

CD&V blijft afgetekend de grootste partij van Vlaanderen, zegt partijvoorzitter Wouter Beke na afloop van het partijbestuur. Hij bedankt ook zijn vicepremier en Antwerps lijsttrekker Kris Peeters. Hoewel diens score onder de verwachtingen is gebleven, heeft Peeters volgens hem toch wel "een huzarenstukje" afgeleverd. 

"CD&V blijft lokaal afgetekend de grootste partij van Vlaanderen. We zijn op 120 plaatsen de grootste en zitten al aan 105 burgemeesters", zei Beke na afloop van het CD&V-partijbestuur. De CD&V-voorzitter bedankt ook vicepremier en Antwerps lijsttrekker Kris Peeters. Hoewel de Antwerpse score onder de verwachtingen is gebleven, heeft Peeters volgens Beke "een huzarenstukje" afgeleverd. "We hebben gezaaid in Antwerpen, we zullen er kunnen oogsten".

In Limburg blijven we in de helft van de gemeenten de grootste partij

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Dat N-VA er niet in geslaagd is het lokale marktleiderschap over te nemen, geeft een gevoel van opluchting in het hoofdkwartier van de christendemocraten in Brussel. Buiten de provincie Antwerpen kleurt de kaart van Vlaanderen op veel plaatsen nog oranje. Beke steekt niet weg dat hij tevreden en opgelucht is. 

"Nu zijn we in 120 gemeenten de grootste, zitten we aan 105 burgemeesters - terwijl er nog op tal van plaatsen meerderheden moeten gevormd worden - en behouden we ons 50-tal absolute meerderheden", aldus Beke. Dat zijn partij op enkele plaatsen, zoals in Ieper en Hasselt, uit de meerderheid verdwijnt, vindt hij jammer. Maar dat verlies wordt volgens hem gecompenseerd door winst op andere plaatsen. "In Limburg blijven we in de helft van de gemeenten de grootste partij en we zijn onder meer de grootste in Genk, Sint-Truiden, Beringen en Lommel." 

Het was een bikkelharde strijd in Antwerpen

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Hoewel CD&V in Antwerpen met 6,8 procent onder de verwachtingen bleef, wil Beke geen steen werpen naar Peeters. Integendeel, hij bedankt hem voor "het huzarenstukje". "Het was een bikkelharde strijd in Antwerpen. Kris heeft daar een nieuwe lichting op de been gebracht die klaar is voor de toekomst. We hebben gezaaid en er zal ook geoogst worden", aldus Beke.

Meest gelezen