Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Zaak-Khashoggi: Turkse agenten doorzoeken Saudisch consulaat, Pompeo op weg naar Saudische koning

Turkse en Saudische onderzoekers zijn begonnen aan een inspectie van het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul, twee weken na de verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi. De diplomatieke druk op Saudi-Arabië neemt toe om de verdwijning op een geloofwaardige manier te onderzoeken.

Twee weken geleden is de invloedrijke Saudische journalist Jamal Khashoggi voor het laatst gezien. Hij ging toen het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul binnen om documenten te halen voor zijn aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde. Zij heeft urenlang op hem staan wachten, maar heeft hem niet meer teruggezien.

Saudi-Arabië heeft nu toegestemd om het consulaat open te stellen voor inspectie. De toestemming komt er na een telefoongesprek tussen de Saudische koning Salman en de Turkse president Erdogan. Zondagavond spraken zijn voor het eerst met elkaar over de verdwijning van Khashoggi. Volgens Turkse en Saudische media is daarna beslist om een gezamenlijke werkgroep op te zetten om de zaak te onderzoeken.

AFP or licensors

Maandag belde Salman ook met de Amerikaanse president Donald Trump. Salman zou tegen Trump ontkend hebben iets te weten over het lot van Khashoggi. Trump zegt dat hij onmiddellijk minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo stuurt voor een gesprek met de Saudische koning. 

"Mike Pompeo vertrekt letterlijk binnen het uur", zei Trump voor hij zelf vertrok naar Florida en Georgia, waar hij het gebied zal bezoeken dat door orkaan Michael is getroffen. Hij herhaalde dat koning Salman "ten stelligste ontkende dat hij iets wist" van de affaire-Khashoggi. "Ik wil niet in zijn gedachten kijken, maar mij klonk het alsof het misschien "rogue killers" (moordenaars die op eigen houtje opereren) waren", zei Trump.

Zondag zei Trump nog -nadat het eerst lang stil bleef- dat een "zware straf" zou volgen als uit het onderzoek naar de verdwijning zou blijken dat Khashoggi is vermoord door de Saudi's. Koning Salman stelde daarop dat op eventuele sancties zware tegenacties zouden volgen.

AFP or licensors

Nóg zondag riepen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland Saudi-Arabië op om een "geloofwaardig onderzoek" in te stellen naar de zaak. 

Ook vanuit de zakenwereld komen er enige reserves. Sommige westerse bedrijven en zakenmensen wensen afstand te nemen van Saudi-Arabië zolang de zaak niet is uitgeklaard. Zo hebben de ceo's van onder meer de Amerikaanse bank JPMorgan Chase en autofabrikant Ford laten weten dat ze niet zullen deelnemen aan een investeerdersconferntie in Riyad later deze maand.

Jamal Khashoggi, columnist bij The Washington Post, verdween op 2 oktober, toen hij een bezoek bracht aan het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens de Saudische regering verliet hij het consulaat weer en raakte hij daarna vermist. Turkije zegt echter dat Khashoggi in het consulaat zelf werd omgebracht en zegt daar ook bewijzen voor te hebben.

Meest gelezen