Videospeler inladen...

Van nieuwe vijver voor Vlaams Belang tot doorbreken van cordon sanitaire? Zinzen en Van Cauwelaert analyseren 

De N-VA en Vlaams Belang zijn dan toch geen communicerende vaten. Dat is een van de vaststellingen van oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist van De Tijd, na de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen. En ze zien het Vlaams Belang het cordon sanitaire doorbreken, maar dan wel via een omweg. Dit is hun analyse in "Nieuwe feiten."

Wat waren volgens oud-VRT NWS-journalist Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert, columnist bij De Tijd, de grote verrassingen gisteren? 

Vlaams Belang

Op het Vlaams Belang na, won geen enkele partij

"Het feit dat op het Vlaams Belang na geen enkele partij won", antwoordt Zinzen. "Vele partijen hebben gewonnen, maar ze hebben tegelijkertijd ook verloren, elders dan, weliswaar. Ook de N-VA, de grote winnaar van zes jaar geleden. Dat vond ik heel merkwaardig. En dat Pol Van den Driessche het niet gehaald heeft in Brugge, vond ik rechtvaardig."

Vlaams Belang rekruteert ook buiten de Vlaams-nationalistische vijver

Van Cauwelaert vindt het dan weer vooral verrassend dat de N-VA en Vlaams Belang "geen communicerende vaten" zijn, zo gaan ze op sommige plaatsen allebei vooruit. "Een mooi voorbeeld is Aalst, waar N-VA-burgemeester D'Haese vooruitgaat, alsook het Vlaams Belang. Ook op andere plekken zie je gelijkaardige verschuivingen. Dat wil zeggen dat het Vlaams Belang ook nog elders rekruteert dan de puur -zal ik maar zeggen- Vlaams-nationalistische vijver. Er zijn nog mensen die naar het Vlaams Belang schuiven en ik vrees dat daar heel wat jongeren bij zijn. Bij deze verkiezingen in Vlaanderen alleen al waren er 300.000 nieuwe kiezers, het zou nuttig zijn om te onderzoeken hoe die gestemd hebben."

Cordon sanitaire

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft al zijn hand uitgestoken: zijn partij wil mee besturen. Zien Van Cauwelaert en Zinzen het gebeuren dat Vlaams Belang mee gaat besturen in sommige gemeenten?

"Vlaams Belang kan wellicht op twee plaatsen het cordon sanitaire doorbreken door met een andere naam op te komen", zegt Zinzen. "Dan heb ik het over Forza Ninove in Ninove en Vernieuwing in Grimbergen. In Grimbergen is ook al een akkoord gesloten: het Vlaams Belang zit onder naam "Vernieuwing" in het gemeentebestuur van een Vlaams-Brabantse gemeente."

Volgens Van Cauwelaert gaat de N-VA het cordon sanitaire zelf niet doorbreken. "Zeker niet zolang als De Wever daar zit, dat heeft hij zo vaak gezegd. Maar zoals Zinzen zegt: aan de hand van lokale partijen met een totaal andere naam, is het makkelijker om het cordon sanitaire te doorbreken."

Welke lessen moet N-VA trekken?

Wat betekent dit voor de verkiezingen van mei 2019, zal de N-VA zich rechtser profileren? "Als de N-VA -alsook andere partijen- al één les zouden moeten trekken uit deze verkiezingen, dan is het dat ze best een beetje eendrachtiger naar de verkiezingen trekken in mei 2019", zegt Van Cauwelaert. "Als ze daar willen overleven, zal dat wel moeten gebeuren, te meer omdat er aan Waalse kant een stevige centrumlinkse meerderheid aan het vestigen is."

Zinzen suggereert dan weer meer gematigdheid als het over migratie en asiel gaat. "Als beleidsmakers en politici systematisch al wat hier binnenstroomt als vluchteling en migrant, gaat beschouwen als voorwerpen die problemen veroorzaken en niet als mensen die in nood zijn en die geholpen moeten worden, dan moet je niet verbaasd zijn dat Vlaams Belang daar garen bij spint want dan heb je het cliché van de mensen die het origineel verkiezen."

"Bij Mathias De Clercq alleen maar zelfverheerlijking gehoord"

Ook over de speech van Mathias De Clerq gisteravond, waar hij zegezeker leek en de burgemeestersjerp claimde, heeft vooral Zinzen een duidelijke mening.

Mensen die zichzelf tot burgemeester benoemen, worden dat meestal niet

Zo vond Zinzen de toespraak "een beetje flauw". "Zo zelfvoldaan", voegt hij eraan toe. "Daar zat geen enkel toekomstperspectief in. Zijn grootvader, Willy De Clercq, dat was een man met postuur die Gent overheerste en voor een deel ook het land. Een raspoliticus met een boodschap die niet altijd de mijne was, maar je moet respect hebben voor mensen met talenten en gedachten. Ik heb bij Mathias niet veel gedachten gehoord, alleen maar zelfverheerlijking. Mensen die zichzelf benoemen tot burgemeester, worden dat meestal niet."

Videospeler inladen...

Het beeld van de dag

Twee fragmenten bekronen ze als "beeld van de dag". Enerzijds is er de live van journalist Pieterjan De Smedt. Terwijl De Smedt zich afvraagt of Bart De Wever al dan niet thuis is, komt De Wever zelf even een teken van leven geven vanachter zijn raam.

Videospeler inladen...

Ook het fragment dat Bart De Wever zijn partijgenoten zijn "schild en vrienden" noemt, blijft beide heren bij. "Dat is De Wever die grappen maakt die vaak door anderen totaal verkeerd begrepen worden", zegt Van Cauwelaert. "Hij zal voorzichtiger moeten worden met dat soort grappen." Zinzen is dan weer blij dat De Wever "weer grappen verkoopt". "Want zijn humor was de laatste weken ver te zoeken.

Videospeler inladen...

Herbeluister of herbekijk hier het gesprek in "Nieuwe feiten"

Videospeler inladen...

Meest gelezen