Videospeler inladen...

Zeker 13 doden door zware overstromingen in zuiden van Frankrijk

In het Zuid-Franse departement Aude zijn zeker 13 doden gevallen door zware overstromingen. Het dodental zou nog kunnen oplopen, want er zijn ook vijf zwaargewonden en één persoon is nog vermist. De meeste slachtoffers vielen in de stad Trebes. Code rood is afgekondigd voor het hele departement Aude. Ook de komende uren wordt nog regen verwacht.

Door plotse en hevige regenval is het peil van verschillende rivieren en het Canal du Midi in Zuid-Frankrijk de voorbije nacht spectaculair gestegen. In de omgeving van de stad Carcassonne en in de centrale vallei van de rivier de Aude is evenveel regen gevallen als anders in een half jaar tijd.

In enkele uren steeg het waterpeil van een aantal rivieren op sommige plaatsen tot 6 meter of zelfs meer. Het wassende water stroomde door de straten van verschillende stadjes. 

De brandweer kreeg meer dan 250 oproepen, maar raakt niet ter plaatse via de weg. Verschillende inwoners moesten vluchten tot op het dak van hun woning en zijn daar weggehaald per helikopter. 

AFP or licensors

Het noodweer heeft al van 13 mensen het leven geëist. De meeste mensen werden verrast in hun slaap. Veel slachtoffers vielen in de stad Trebes. In het plaatsje Villardonnel werd een kloosterzuster meegesleurd door het water. In Villegailhens, ook ten noorden van Carcassonne, vielen verschillende doden.

Het dodental kan nog oplopen, want er zijn ook verschillende zwaargewonden en een persoon is nog vermist. 

(lees voort onder de tweet)

In het hele departement Aude is vanmorgen code rood afgekondigd het hoogste alarmpeil. De rivier de Aude heeft een recordpeil bereikt.

Scholen en openbare diensten blijven dicht. Veel straten zijn afgesloten.  Overal dobberen auto's rond. In vijftien gemeenten is de situatie hachelijk, in zes andere is ze zorgwekkend. Inwoners krijgen de raad thuis te blijven, maar de dorpen Cuxac D'Aude en Pezens zijn grotendeels geëvacueerd.

(lees voort onder de tweet)

Volgens de dienst Vigicrues, die het waterpeil van de Franse rivieren controleert, stond het waterpeil nooit zo hoog sinds 1891. Toen ging om het net geen zeven meter, en dat peil is bijna bereikt. 

Vanmiddag gaat de France premier Edouard Philippe naar het rampgebied. 

Oproep

Bent u in de buurt van de overstromingen in Frankrijk en wil u daarover graag getuigen? Mail dan uw contactgegevens (met telefoonnummer) naar oproep@vrtnws.be. Ook foto's en filmpjes zijn via dat e-mailadres welkom.

Videospeler inladen...

Meest gelezen