Videospeler inladen...

Belg over overstromingen in Zuid-Frankrijk: "Dit is ongezien: nooit eerder ben ik zo bang geweest" 

De overstromingen in de omgeving van Carcassonne in het Zuid-Franse departement Aude hebben tot nu toe zeker 13 mensenlevens geëist. Op veel plaatsen is vooral de materiële schade groot, door de massale regenval op korte tijd. Bart Verheyleweghen woont al ruim 12 jaar in Montolieu, op 10 km van Carcassonne, waar hij een verhuurbedrijf heeft en een gîte uitbaat. "Het water blééf maar stijgen, ik ben echt bang geweest", vertelt hij in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".

Intussen is Verheyleweghen naar eigen zeggen al wat bekomen van de schrik. "Gisterenavond ben ik even ingestort, na 18 uur non-stop werken, en schade opmeten. Onze benedenverdieping is volledig vernietigd. En ons dorp is omgetoverd tot een oorlogszone."

De overvloedige regen was voorspeld, maar niemand had deze taferelen kunnen inschatten. "Mijn vrouw heeft me in het midden van de nacht wakker gemaakt. Ik wist toen niet wat er gebeurde. Wij hadden toen al 1,5 m water binnen gekregen op het gelijkvloers", vertelt hij. "Ik ben toen vanop de bovenverdieping gaan kijken hoe de rivier eruit zag. Normaal is die drie meter breed, maar nu zeker tien. En vooral de snelheid van het water was ongelofelijk. De rivier sleurde alles met zich mee: bomen, banken, auto's. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Nooit eerder ben ik zo bang geweest als vannacht."

Er is in twee uur tijd even veel regen gevallen als normaal in vier maanden. Dat is onvoorstelbaar.

Verheyleweghen en zijn vrouw wonen op de tweede verdieping, en konden uit hun woning ontsnappen via de dakramen. "Het water bleef maar stijgen. We hadden geen schrik van het water zelf, wel dat ons huis zou instorten, omdat het zo kort bij de rivier staat. Of dat de stroom zou uitvallen, want in het donker wordt het nog moeilijker om weg te geraken. Maar we zijn met de hulp van een vriend via onze dakramen kunnen vluchten naar een bijgebouw, dat we verhuren als gastenverblijf."

De materiële schade is zo groot dat Verheyleweghen op dit moment overweegt om te verhuizen. "Onze volledige inrichting is naar de vaantjes. Naast de materiële schade zijn we ook veel foto's en objecten met een grote emotionele waarde kwijt. Ik besef dat dat niets is vergeleken met alle slachtoffers die gevallen zijn", zegt hij.

"We hebben ons huis 12 jaar geleden gekocht, omdat we er meteen voor gevallen zijn. De renovatiewerken waren nu pas zo goed als klaar. Wat nu? Misschien verhuizen naar een hoger gelegen plek in ons dorp. Want onze toekomst ligt hier, dat is zeker."

Jens Franssen: "Wagens zijn weggeworpen als speelgoedautootjes"

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met Bart Verheyleweghen

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen