BASF SE

Concurrentiekracht België zakt naar plaats 21

België zakt twee plaatsen tot positie 21 op de jaarlijkse competitiviteitsranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF).  De Belgische positie lag afgelopen jaren tussen plaats 15 en 20. 

Het WEF brengt jaarlijks een rapport uit van 140 landen met daarin de evolutie van hun concurrentiekracht. Veiligheid, infrastructuur, het onderwijs en de efficiëntie van de overheid zijn elementen die de positie bepalen. Ons land staat eerste in de ranglijst van macro-economische stabiliteit, maar moet inboeten op ICT en de arbeidsmarkt.

Daarnaast scoort België niet goed op de efficiëntie van de treindiensten, de complexiteit van de belastingen, de hoge belastingen op arbeid en de houding tegenover ondernemersrisico. Opvallend, onze buurlanden scoren veel hoger. Nederland neemt plaats zes in, terwijl Frankrijk stijgt naar plaats 17. De Verenigde Staten staan op nummer één, gevolgd door Singapore en Duitsland.

Uit datzelfde rapport blijkt ook dat de wereldeconomie niet klaar is voor de vierde industriële revolutie. Die technologische evolutie ontwricht ons manier van denken, werken en handeldrijven, denk maar aan de problemen tussen het platform Uber en de taxidiensten. Landen beschikken volgens het rapport  over onvoldoende innovatievermogen om zulke uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

Meest gelezen