Videospeler inladen...

Heisa over coalitie met ex-Vlaams Belangers in Grimbergen: statutaire commissie van Open VLD moet oordeel vellen

Houdt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in Grimbergen de coalitie tussen Open VLD, N-VA en Vernieuwing, de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans tegen? Dat is vandaag de vraag. Rutten zegt dat ze er een stokje voor zal steken als er Vlaams Belangers in de coalitie blijken te zitten. Open VLD Grimbergen en Bart Laeremans zien er alvast geen graten in. “Vernieuwing staat los van welke nationale partij dan ook." Dus ook van Vlaams Belang, zegt Laeremans. 

Vernieuwing, de partij van Bart Laeremans, is afgelopen zondag als grote winnaar uit de stembus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen.

De lokale partij van de ex-Vlaams Belanger kreeg 21,9 procent van de stemmen en is daarmee de grootste partij van de Vlaams-Brabantse gemeente. De partij krijgt nu 8 zetels in de gemeenteraad en heeft een princiepsakkoord gesloten om te besturen met Open VLD en N-VA. Open VLD en niet Vernieuwing zal de burgemeester leveren.

Als dat Vlaams Belangers zijn, nemen wij er afstand van.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Maar wordt hiermee het cordon sanitaire, de afspraak om niet te besturen met Vlaams Belang, niet doorbroken? Volgens CD&V en Groen alvast wel. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten laat het nog onderzoeken. “We zijn dat aan het bekijken, maar als dat Vlaams Belangers zijn, nemen wij er afstand van en hebben wij daar ook statutaire maatregelen voor”, zei Rutten gisteravond ferm in het kopstukkendebat van VRT NWS.

Vandaag bevestigt Open VLD dat de partij op vraag van de voorzitter de samenwerking van de lokale afdeling in Grimbergen onderzoekt. "Op basis van dit onderzoek zal de statutaire commissie van de partij gevraagd worden om een uitspraak te doen."

Voldoende garanties

Chris Selleslagh, Open VLD-lijsttrekker en beoogd burgemeester in Grimbergen,  ziet alvast geen probleem. "Wij maken ons geen zorgen omdat wij conform werken met wat Open VLD ons voorschrijft." De leden van Vernieuwing hebben allemaal een beginselverklaring ondertekend waarin zij afstand nemen van Vlaams Belang. Dat vindt Selleslagh een voldoende garantie om met Vernieuwing te kunnen besturen, zonder het cordon te doorbreken.  

Wij maken ons geen zorgen omdat wij conform werken met wat Open VLD ons voorschrijft.

Open VLD-lijsttrekker Chris Selleslagh

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is er ook niets aan de hand en kan zijn partij in Grimbergen met Vernieuwing besturen. “Wij hebben een screening gedaan en voor ons is de situatie in Grimbergen ok en ik ga daar niet op ingrijpen.” Volgens De Wever is er in Grimbergen een “een totaal andere situatie” dan in Ninove, waar Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D’haeseleer als grootste partij aan zet is.

“Volledig autonoom”

Bart Laeremans zelf spreekt ook van een “heel andere situatie dan in Ninove”. Wat is er dan zo anders? In het Radio 1-programma “De ochtend” legde Laeremans uit dat zijn lokale partij volledig los staat van Vlaams Belang.

“In september vorig jaar hebben we duidelijk gezegd dat wij volledig autonoom naar de verkiezingen zouden gaan, zonder financiële steun van welke partij dan ook.” Laeremans moet toegeven dat dat in 2012 nog anders was, “maar in 2017 hebben wij bekendgemaakt dat wij volledig op eigen kracht  naar de kiezer zouden trekken”. Die nieuwe houding heeft andere partijen over de streep getrokken om anno 2018 in zee te gaan met Vernieuwing.

(Lees verder onder de grafiek.)

Beginselverklaring

Bart Laeremans trok drie jaar geleden de deur van Vlaams Belang achter zich toe, na 14 jaar parlementslid geweest te zijn voor de partij. Maar een van de verkozen gemeenteraadsleden van Vernieuwing is nog wel parlementair medewerker van de partij. Is dat geen probleem?

"Hij zetelt niet als Vlaams Belanger", stelt Bart Laeremans. "Hij is verkozen op de lijst van Vernieuwing, een zuiver lokale lijst." De lijsttrekker verzekert dat de man, Luk Raekelboom, geen schepen zal worden in Grimbergen en dat hij ook achter de autonomieprincipes van Vernieuwing staat. “Hij zit daar niet als man van de partij (Vlaams Belang, red.). We konden niet eisen dat hij zijn job moest opgeven. Dat zou onrechtvaardig zijn."

We konden niet eisen dat hij zijn job bij Vlaams Belang moest opgeven. Dat zou onrechtvaardig zijn.

Bart Laeremans

"Wij hebben aan al onze kandidaten gevraagd een beginselverklaring te ondertekenen waarin zij zich scharen achter het onafhankelijke karakter van Vernieuwing.” En dat iedereen zich daar aan zal houden, daar heeft Laeremans alle vertrouwen in.

Beluister het interview met Bart Laeremans uit "De ochtend":

Meest gelezen