Videospeler inladen...

Filip Dewinter bezoekt Bart De Wever met drie voorstellen: "Wil met Vlaams Belang een rechtse coalitie steunen"

In Antwerpen is de tweede dag van informatiegesprekken aangebroken waarbij burgemeester Bart De Wever (N-VA) de lijsttrekkers van alle andere partijen ontvangt met het oog op een nieuwe coalitie. Filip Dewinter (Vlaams Belang) kwam als eerste langs en verklaarde verschillende voorstellen te zullen doen om een eventuele rechtse meerderheid te steunen. Eén daarvan is gedoogsteun aan N-VA.

Dewinter wees erop dat N-VA en Vlaams Belang een meerderheid van de Antwerpse kiezers vertegenwoordigen en stelde dat De Wever daar gebruik van moet maken.

"We hebben in 2012 niet de socialisten langs de voordeur buitengedragen om vandaag de socialisten of de groenen langs de achterdeur weer binnen te laten", aldus Dewinter. "Ik wil met Vlaams Belang een rechtse coalitie steunen. Dat kan door deel te nemen aan het beleid, maar dat is weinig realistisch. Een tweede optie is gedoogsteun, mits een immigratiestop, maar ook dat is niet evident. Het kan echter ook via een soort gentlemen's agreement. Die drie voorstellen leg ik voor aan Bart De Wever."

De Wever laat alle partijen langskomen in volgorde van aantal zetels, van klein naar groot. Maandag kwamen Philippe De Backer (Open VLD), Kris Peeters (CD&V) en Peter Mertens (PVDA) al langs. Later vandaag worden Jinnih Beels (SP.A) en Wouter Van Besien (Groen) verwacht.

Meest gelezen