AFP or licensors

Dieselschandaal kost de Duitse autobouwer Audi 800 miljoen euro

In Duitsland betaalt autobouwer Audi 800 miljoen euro boete voor zijn rol in het dieselschandaal. De aanklager van München legde Audi de boete op omdat sommige dieselmotoren meer schadelijke stoffen uitstootten dan wettelijk toegestaan. Audi geeft dus nu zijn verantwoordelijkheid toe en gaat niet beroep. 

De openbare aanklager van München heeft de Duitse autobouwer Audi een boete opgelegd van 800 miljoen euro in een onderzoek naar gesjoemel met dieselmotoren. Dat laat moederbedrijf Volkswagen in een persbericht weten.  

Het Duitse gerecht onderzocht modellen van Audi die waren uitgerust met door Volkswagen ontwikkelde V6 of V8 dieselmotoren waarin software zat die uitstoot manipuleerde. Volgens het gerecht heeft Audi nagelaten om te controleren of die motoren wel de wettelijke uitstootnormen behaalden.  Audi legt zich neer bij de boete en gaat niet in beroep, waardoor het bedrijf erkent dat het verantwoordelijk is.

Onderzoek nog niet afgerond

Volkswagen moest eerder al een boete van een miljard euro betalen in een gelijkaardige zaak. Het moederconcern zegt in het persbericht dat deze boete een flinke impact zal hebben op de financiële resultaten van zowel Audi als Volkswagen.

Daarmee is het dossier voor Audi nog niet helemaal afgesloten. Bij het gerecht van München loopt nog een onderzoek naar 20 beklaagden, waaronder voormalig Audibaas Rupert Stadler. Stadler zit in voorlopige hechtenis en is onlangs door moederconcern Volkswagen aan de deur gezet.

Meest gelezen