Photo Prof. Edward Hanna

Groenland blijkt een onbekende factor, en dat kan grote gevolgen hebben voor ons weer

Uit een nieuwe studie blijkt dat computermodellen in het verleden niet accuraat drukveranderingen hebben geregistreerd boven Groenland en zijn immense ijskap. Dat kan grote gevolgen hebben voor de projecties die zijn gemaakt voor de toekomst van ons weer.

Groenland speelt een belangrijke rol in het weer dat we in West-Europa, en dus in België, zullen hebben. Het gebied is voorlopig nog bedekt met een immense ijskap die werkt als een grote koelkast. Dat heeft ook invloed op het weer, want alles hangt aan elkaar. Immers, ons weer wordt sterk beïnvloed door de straalstroom, en diens positie. Die hangt dan weer af van temperatuursverschillen tussen de koudere noordpool en warmere gebieden meer naar het zuiden. 

Computermodellen voorspelden een licht dalende luchtdruk, terwijl we tijdens de zomer een stevige stijging zagen

Onderzoekers zeggen in een nieuw rapport dat het moeilijk wordt om accurate voorspellingen te maken voor het langetermijnweer in noordwest-Europa, omdat computerdata verzameld tijdens de voorbije 30 jaar - over hoge en lage druk boven Groenland - niet accuraat blijken. 

De simulaties blijken niet te werken. Zij toonden een licht dalende luchtdruk, terwijl in werkelijkheid de luchtdruk significant steeg, althans toch in de zomermaanden. Wetenschappers zitten nu met een probleem, want het wordt moeilijker om accurate projecties te maken, of om extremen in ons weer en bijvoorbeeld dat in Groot-Brittannië te voorspellen. 

Overstromingen in Engeland en Wales

Dat het weer meer extremen zal kennen, zoals langere droogtes of lange natte periodes, staat zo goed als vast. Engeland en Wales kregen in 2007 en 2012 te maken met recordnatte zomers en overstromingen, en onderzoekers vrezen dat in de toekomst nog meer het geval zal zijn mocht de hogedruk boven Groenland zich verder versterken. Maar het wordt dus moeilijk(er) om die extremen te voorspellen. 

Bovendien is er een ander probleem. Professor Edward Hanna van de Universiteit van Lincoln, die het onderzoek leidde met o.a. ook Xavier Fetweiss van de Universiteit van Luik, zegt dat "de recent snelle opwarming van Groenland sinds de vroege jaren '90 niet helemaal juist is gesimuleerd door de klimaatmodellen, en dat we daardoor ook veranderingen boven in onze atmosfeer en in de positie van de straalstroom moeilijk kunnen voorspellen." 

Meest gelezen